Wellington Genel Bakış

Wellington Genel Bakış

Wellingtonlu yetkililer şehirlerini San Francisco ve Hong Kong'la karşılaştırılabilir bir liman şehri olarak lanse etmiştir. Geniş limana doğru inen dik tepeleriyle ortam gerçekten çok güzeldir ama dünya standartlarında düşünülürse Wellington yine de küçük bir şehirdir (bölgesinde nüfus 360.000 iken şehrin nüfusu 150.000 kadardır) ve şehir merkezinde yükselen gökdelen kümesi de olmasa modern bir başkentten çok şirin bir Ege kasabasına daha çok benzemektedir.

Bazı insanlar Yeni Zelanda'nın büyük şehirleri içinde Wellington koloni olduğu zamanları üstünden atabildiği için en Yeni Zelandalı şehir olduğunu söyler. Gelişirken eski yapılarına çok acımasızca davranmıştır ve eski güzel ahşap binalarının çoğunun yerini beton ve cam binalar almıştır. Limanı, 1999'un sonunda liman çevresinde açılan Wellington Şehri ve Deniz Müzesi'ni güzelleştirme çalışmaları devam etmektedir.

Wellington'un depremlere ne kadar sık maruz kaldığı düşünülürse ayakta hâlâ eski binaların kalmış olması şaşırtıcıdır. Wellington dört faal fay hattı üzerinde kuruludur. Bilim adamları önümüzdeki yüzyıl içinde çok büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu söylemektedir ama bu depremin 1855'teki depremden daha büyük olup olmayacağı bilinmemektedir. Uçağınız, treniniz, otobüsünüz veya vapurunuzdan inmeden önce deprem anında neler yapılması gerektiğini anlatan giriş bölümünü okuyun. Şehrin bazı yerlerinde hem depreme karşı hem de limanın görülmesini engellememek için 30 metrelik (altı kat kadar) yükseklik sınırları vardır.

Şehrin Planı

Wellington'un yer şekilleri nüfusu iki dar vadi boyunca yerleşmeye zorlamıştır. Batı yakasına 1. Otoyol, Upper Hutt'a 2. Otoyolla gidilir. Şehri merkezi de böylece uzamıştır. Alışverişin en fazla yapıldığı cadde olan Lambdon Rıhtımı, adına rağmen deniz kıyısında değildir. Ancak limanın dışının toprak dolmasını sağlayan 1855'teki depreme kadar deniz kıyısındaydı.