TRAFİK
Maltalılar arabalarını çok severler. Hafta sonları, arkadaşa veya akraba ziyaretleri için ya da sahile, pikniğe gitmek için kalabalıklar halinde yollara dökülürler. Bu, Valletta, St Julian's ve Sliema çevresindeki yollarda trafiğin aşırı derecede tıkalı olması anlamına gelir. Paceville'de cuma ve cumartesi geceleri trafik felakettir.
TRAFİK KURALLARI
Maltalılarda İngilizler gibi sol şeritten ilerlerler. Hız limiti, ana yollarda 65km/s, ara yollarda ise 40km/s'dir, ancak, çok fazla denetlenmez. Emniyet kemeri takmak sürücü ve ön koltuktaki yolcu için zorunludur. Her hangi bir kaza en yakın polis karakoluna bildirilmelidir (eğer araba kiralıksa, kiraladığınız yere de haber vermelisiniz). Polis gelene kadar arabanızı kaza yerinden çekmeyin, aksi takdirde sigortanız geçersiz sayılabilir.
Trafik işaretleri ve kuralları bir tek şey hariç Avrupa'dakilerle hemen hemen aynıdır. Malta'da kimse trafik kurallarına dikkat etmez. Bir anda sizi sollayan, trafik ışıklarını dikkate almayan, kavşaklarda yol vermeyi reddeden ve eğer çok yavaş gittiğinizi düşünüyorlarsa arka tamponunuza asılan sürücülerle karşılaşmaya hazırlanın. Bütün kiralık arabaların plakası 'K' ile biter, bu nedenle turist sürücüler kolaylıkla ayırt edilebilir. Sağınızdan gelen ağır taşıtlar sağ, kavşaklarda yavaşlayıp size yol vermelidirler ancak sol tarafınızdan gelen taşıtlara bu konuda güvenmeyin.
Ayrıca, yolların büyük bir çoğunluğu çukurlarla, çatlaklarla doludur ve çok az park yeri vardır. Özellikle Mdina/Rabat ve Siggiewi arasındaki 'ana' yol (Hagar Qim ve Blue Grotto'ya giderken) çok bozuktur. Kışın ara yollar sık sık yağmur sularıyla ve şiddetli yağışlardan sonra yıkılan kenar duvarlarının parçalarıyla kaplanır. Tabelalar küçük yerleşim bölgelerinin bulunmasında yardımcı olur, ancak, başlıca bölgelere ulaşmak daha zor olabilir. Kendinize güzel bir harita edinin. Alkollü araba kullanmak 1998 yılına kadar Malta'da bir suç sayılmazdı, ancak, şimdi yasaktır.
YOL DURUMU ve ARABA KULLANMAK
Malta'da yolların büyük bölümünün onarıma ihtiyacı vardır ki, bu da bozuk yollarda araba kullanmanın oldukça rahatsız edici bir deneyim olabileceği anlamına gelmektedir. Trafik kralları çok seyrek olarak denetlenmektedir. Bu nedenle, yabancı bir mekanda araba kullanmanın sebep olduğu stresin yanı sıra, bir de özellikle Sliema ve St Julian çevresinde trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda yaşanan zorluklar vardır.
Genç erkek sürücülerde bir nevi maço tarzı -Allah korur- kültürü söz konusudur ve kaza sayısı oldukça fazladır. Bu yaklaşım, otobüslere de sıçramıştır. Bazen bir yolcu olarak, bir çocuğun, babasının otobüsünü çalarak sizi gezmeye götürdüğünden şüphelenebilirsiniz.
TAKSİ
Taksi şoförleri genellikle yolcuları kazıklamaya çalışacaktır. Taksiye binmeden önce her zaman ücret hakkında anlaşmaya çalışmalısınız. Hava alanına vardığınızda, size otobüs durağına ulaşmanın yürüyerek 20 dakika süreceğini veya otobüslerin bir saatten önce gelmeyeceğini söyleyen taksi şoförlerini dinlemeyin, sadece müşteri toplamak amacındadırlar.
BENZİN
Benzin fiyatları devlet tarafından belirlenir. Şu anda hem kurşunlu hem de kurşunsuz benzinin litresi 32c'dir. Dizel benzinin (Malta'da kerosene denir) litresi ise 12.5c'dir. Benzin istasyonları, bazıları kışın 17:30'da kapansa da, hafta içi ve cumartesi günleri sabah 7:00'dan akşam 19:00'a kadar açıktır. Bir çoğu resmi bayramlarda ve pazar günleri açık değildir.
PARK
Park etme, Sliema-St Julian's ve Bugibba-Qawra bölgelerinde kabusa dönüşebilir. Aynı zamanda Valletta'ya arabayla grme fikrini aklınızdan bile geçirmeyin. Eğer yerleşik halktan değilseniz şehir duvarlarının içinde her hangi bir yere araba park etmenize izin verilmez. 0City Gate Bus Terminus'un yanındaki geniş yer altı otoparkını kullanın. Bölge trafik polisleri 10Lm civarında ceza kesmekte hızlı ve acımasızdırlar. Otopark bekçileri 20c civarında bir bahşiş bekler.
OTO KİRALAMA
Malta, Avrupa'daki araba kiralama ücretinin en düşük olduğu yerler arasındadır. Araba kiralamak, eğer zamanınız sınırlıysa, adanın büyük bir bölümünü kısa zamanda gezmenizi sağlar. Eğer Malta'da bir araba kiraladıysanız, arabanızı feribot yoluyla rahatlıkla Gozo'ya götürebilirsiniz. Ancak, Gozo'da araba kiralama ücretleri daha düşüktür ve bir de feribota binerken araba için ayrıca para ödemeniz gerekecektir (4Lm gidiş-dönüş).
Bir çok araba kiralama acentesinin hava alanı temsilcilikleri vardır. Ancak, fiyatlarda çok fazla farklılık görülebileceği için, karar vermeden önce çevreye bir göz atmak yaralı olur. Ücrete nelerin dahil olduğunu kontrol edin. Bir çok yerel acentenin size önerdiği düşük fiyatlara, hırsızlık veya kaza sigortası dahil olmayabilir.
2000 yazında, A tipi araçlar için (Opel Corsa, Hyundai Atos) geçerli olan yoğun sezon fiyatları haftalık 84Lm'den 61Lm'ye kadar değişiklik gösterdi. Bu fiyatlara, sınırsız mesafe yapmak, kişisel kaza sigortası ve hırsızlık sigortası dahildir.
Araba kiralamak için yaş sınırı genel olarak 21 ile 70 arasındadır, ancak, 21 ve 25 yaşın arasındaki sürücülerden günlük 4Lm'ye kadar bir ek ücret ödemeleri istenebilir. En az iki yıldır sahip olduğunuz geçerli bir ehliyetinizin olması gerekir. Kira ücretleri özellikle Valletta-Sliema-StJulian's bölgelerinde, çoğunlukla ücretsiz teslim etme ve teslim almayı da kapsar.
Malta'da bulunan uluslar arası acentelerden bazıları:
Avis (Tel: 246640) 50 Xatt, Msida
Budget (Tel: 241517) Triq Zimelli, Hamrun
Europcar (Tel: 387361) Triq Naxxar, San Gwann
Hertz (Tel: 314636/7) 66 Triq Gzira, Gzira
Holiday Autos (Tel: 238078) Triq Zimelli, Hamrun
Thrifty (Tel: 496588) Triq Spiteri Freemond, Qormi
Bir çok yerel araba kiralama acentesi vardır. Aşağıdakiler içlerinde en güvenilirler olarak bilinir:
Ada (Tel: 691007 veya 310004) 177a Triq it-Torri, Sliema
Billy's (Tel: 523676) 113 Triq Gorg Borg Olivier, Mellieha
Mgarr Rent-a-car (Tel: 564986 veya 556098) 24 Triq ix-Xatt, Mgarr, Gozo
Wembleys (Tel: 370451/2) Triq San Andrja, St Andrews
Windsor Garage (Tel: 346921 veya 311324) 10 Triq San Frangisk, Sliema