Çalışma Koşulları
İSTİHDAM ORTAMI
Kanada ekonomisi dünyanın en büyük 7. ekonomisi ve her geçen gün daha da büyümesi bekleniyor. 2000 yılı İstatistiklerine göre Kanada'nın gayri safi yurtiçi hasılası dünyada üçüncü sırada yer alıyor. İlk sıralarda ABD ve Japonya var . Kanada'nın ekonomisi ABD ekonomisine bağlı. ABD'nin ekonomik durumu iyiye giderse Kanada'nın ki de iyiye gidiyor.
1991- 1992 yılında yaşanan dünya çapındaki ekonomik kriz Kanada'da iş imkanlarını oldukça önemli bir biçimde etkiledi. Kanada krizden sonra kendisini ABD kadar çabuk toparlayamadı. Ancak kriz sona erdiğinde ABD pazarına hızlı bir giriş yaptı. Ve istihdam gözle görülür bir biçimde arttı. 2000 yılında Kanada'da istihdam edenlerin sayısı 15 milyona çıktı. Kanada 'da işsizlik oranı ABD'den yaklaşık % 2 - % 5 daha yüksek ve % 6 ile % 10 arasında değişiyor. İşsizlik genelde göçmenlerin çok fazla tercih etmediği balıkçılık, imalat gibi sektörleri etkiliyor.
ABD gibi Kanada'da geleceğin bilgi iletişim toplumlarından bir tanesi olmaya aday. İleride işgücünün %50'den fazlasının bu sektörde çalışması bekleniyor. Ayrıca Kanada Dünya Ekonomik Forumunun hazırladığı global rekabet raporunda dördüncü sırada yer alıyor. Buna rağmen ileri teknoloji açısından 52 ülke arasından 4'üncü gelmekte. Kanada telekomünikasyon, uzay teknolojisi, nükleer teknoloji, biyoteknik, coğrafi keşif alanlarında bir dünya lideri. Bu alanlar, bilim ve teknoloji geçmişi olan göçmenlere pek çok olanak sunmakta. Sonuç olarak büyümekte olan bir ekonomi hizmet sektöründe çalışmak isteyen göçmenlere pek çok iş imkanı sunacaktır
GÖÇMENLERDE ARANAN VASIF VE ÖZELLİKLER
Kanada'da göçmenler iş başvurusunda bulunurken onlardan mesleki yeterlilik sertifikası istenebilir. Bazı mesleklerde yeterlilik sertifikası zorunludur. Bazılarında ise zorunlu değildir ancak göstermeniz sizin yararınıza olacaktır. Her eyaletin kendine özgü eğitim ve sertifika programları vardır. Ancak bunların arasında en geçerli olanı eyaletler arası seviye programlarının "Kırmızı Mühür" sertifikasıdır.
Bu sertifika Kanada'nın tüm eyaletlerinde geçerlidir. Bu sertifikaya sahip olabilmek için başvurduğunuzda önce bir yazılı teste tabi tutulacaksınız. Sonra geçmiş iş deneyimlerinize bakılacaktır. Eğer bu sertifikayı almaya hak kazanırsanız sizden $40 ile $100 arası ücret alınacaktır.
SERTİFİKA ZORUNLULUĞU OLAN MESLEKLER
Zorunlu meslek icra etmek isteyen göçmenler, eyalete ait bir mesleki yeterlilik sertifikası elde etmek zorundadırlar. Bu gruba dahil olan meslekler :
1. Otomobil Teknisyenliği
2. Elektrik Teknisyenliği
3. Kuaförlük
4. Motorlu araç, klima, buzdolabı, iletişim, yakıt, elektrik fren sistemleri uzmanlığı
5. Hareketli vinç kullananlar
6. Su Tesisatçıları
7. Metal Ustaları
8. Buhar Tesisatçıları
9. Yüksek Vinç Kullananlar
10. Tır Tamircileri
11. Saat Tamircileri
SERTİFİKA ZORUNLULUĞU OLMAYAN MESLEKLER
Bazı mesleklerde yasal olarak sertifika bulundurma zorunluluğu yoktur. Bu gruba dahil olan meslekler:
1. Aşçılık
2. Kuru Temizleme
3. Bahçıvanlık
4. Boyacılık
5. Küçük Makine Tamirciliği
6. Makinistlik
7. Marangozluk
8. Sanayi elektrikçiliği
9. Matbaacılık
10. El sanatlarıyla uğraşanlar