İngiltere'ye Yolculuk

İngiltere'ye Yolculuk

İngiltere bir ada ülkesi olmasına rağmen gerek adaya ulaşım gerekse de ülke içinde ulaşım olanakları oldukça çeşitli, hızlı ve güvenlidir. Ülkeye hava, deniz ve karayolu bağlantıları kullanılarak ulaşılabilir, ancak en süratli ulaşım havayoludur.

Dünyanın en gelişmiş hava limanlarından Londra Heatrow ve Manchester havalimanlarına her gün Türkiye'den düzenli uçuş seferleri düzenlenmektedir. İstanbul-Londra arası uçuş süresi 3 saat 45 dakika, Manchester yaklaşık 4 saat civarındadır.

Hava limanlarından doğrudan ve en ucuz şekilde şehir merkezlerine ulaşabileceğiniz otobüs seferleri bulunmaktadır.

Türkiye'den İngiltere'ye British Airways ve Türk Hava Yolları'nın direkt aktarmasız uçuşlarının yanısıra bir çok Avrupa ülkesi havayolunun aktarmalı uçuşları da vardır. Bunlar arasında KLM, Lufthansa ve Air France mevsimsel hareketlere göre oldukça ekonomik uçuşlar düzenlemektedir. Easy Jet ve Pegasus havayolları gibi charter uçakları sayesinde İngiltere'ye havaalanı vergileri dahil 100 ABD Doları gibi çok düşük rakamlara gidiş-dönüş uçak bileti bulmak mümkün hale gelmiştir.

İngiltere'ye giderken yanınızda Etli ve Sütlü ürünlerin olmamasına özen gösterin. İngiltere, Şarbon hastalığı (food and mouth) mücadelesi nedeniyle, ülke dışından etli ve sütlü ürünlerin ülkeye girişini yasaklamıştır. Örneğin sucuk, pastırma, süt tatlısı, etli konserve gibi ürünleri yanınızda bulundurmayın.

DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER: Çok iyi tanıdığınız kişiler olmadığı sürece, havaalanında eşya paylaşmayı veya yanlarında bulunan gümrük fazlası bazı valizleri sizin adınıza kaydettirmek isteyenlerin teklifini kabul etmeyiniz. Bu valiz veya eşyaların içinde, Polis kontrolü esnasında uyuşturucu madde veya diğer yasa dışı yayın, madde veya silaha rastlandığında, aslında bu valizin size ait olmadığını anlatana kadar hapislerde çürüyebilirsiniz.


İngiltere'ye Giriş ve Kontroller

Istanbul'da başlayıp Londra'da sona erecek olan yolculuğunuz yaklaşık 3.5 saat sürecektir. Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelenler "Landing Card" yani ayak bastı belgesi denilen bir evrak dolduruyorlar. Bu belge uçuş esnasında size verilecektir. Ayrıca gemi ve feribotla gelenler de yine bu araçlardaki danışmalardan bu belgeyi temin edebilirler. Gümrükteki ve pasaport kontrolündeki yetkililer genelde kibar ve güler yüzlüdürler. Kaçak girişleri ve yasadışı kimseleri tespit edebilmek için görevlerini oldukça ciddi bir şekilde gerçekleştirmektedirler. Bu yüzden memurlara oldukça nazik bir biçimde davranmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca İngiltere'ye varış tarihinizin hafta sonundan ziyade hafta içi bir tarihe denk getirmenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle karşılaşabileceğiniz sorunlara karşı bankaların ve resmi dairelerin açık olması mümkün olacaktır.

Schengen (Şengen) Vizesi olanlar için üzücü bir haber. Ne yazık ki İngiltere Schengen Anlaşmasına dahil değil ve katılmak gibi bir düşüncesi olduğunu da zannetmiyoruz. Şengen anlaşması adını Lüksemburg'un Moselle ırmağına kıyısı olan şirin bir kasabası Şengen'den almıştır. Ocak 1995'de belli başlı Avrupa ülkeleri arasında imzalanan bu sınır anlaşması üye ülkelerin vatandaşlarının Şengen vizesi alarak tüm üye ülkelere serbestçe giriş çıkış yapabilme hakkı tanımaktadır. Bugün Şengen anlaşmasına dahil olan ülkeler Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Portekiz,İspanya ve İsveç'tir. İngiltere'nin bu gruba katılmak istememesinin sebepleri yasadışı göçler, ülkeye serbestçe giriş çıkış yapılmasının sonucu olarak artan suç olayları ve bunların başında da uyuşturucu kaçakçılığı geliyor. Bu yüzden de İngiltere Şengen vizesini kabul etmiyor. Şengen vizesi olanlar İngiltere sınırından geçmek için ayrıca İngiltere vizesi almak zorundadır. Aynı şekilde, İngiltere'den bir Schengen ülkesine giderken, İngiltere vizenizin olması bir işe yaramayacaktır. Bunun için ayrıca bir Schengen vizesi almanız istenecektir.

LANDING CARD
İngiltere'ye yolculuğunuz esnasında yolculuk yaptığınız firma ne olursa olsun (havayolu, demiryolu, karayolu veya denizyolu) ilgili firma görevlisi tarafından size bir LANDING CARD (İniş Kartı) verilecektir. Bu kartta sorulan sorulara şunları yazınız:
SURNAME: Soyadınızı yazınız
NAME: Adınızı yazınız
OCCUPATION: Mesleğinizi ingilizce olarak yazınız. Bir mesleğiniz yok ise STUDENT yazabilirsiniz.
ADDRESS: Adres kısmına İngiltere'de kalacağınız ailenin adını ve adresini yazınız.
TEL: Buraya kalacağınız ailenin telefonunu yazınız.
Landing Card'ı, vize kontrol görevlilerine pasaportunuzla birlikte veriniz.

VİZE KONTROL
İngiltere'ye ilk giriş noktasında (havaalanı veya liman), PASSPORT CONTROL yazan okları takip edin ve NON-EC COUNTRIES kısmında sıraya girin. NON-EC COUNTRIES kısmının neresi olduğuna dair şüpheniz varsa, sizinle birlikte yolculuk yapan Türk yolcuların çoğunluğunun nerede sıraya girdiğine dikkat edin. Bu kısım, sesli ve görsel olarak çok iyi açıklanmasına karşın, neresi olduğuna dair yine de şüpheniz olursa, kalabalık sırası olan kısmın sizin sıraya girmeniz gereken kısım olduğunu kabul edebilirsiniz.

Bu kısımda sıra size geldiğinde, ilgili masaya çağrılacaksınız. Bu masadaki görevliye, pasaportunuzu ve İngiltere'de nerede kalacaksanız onunla ilgili davet mektubu veya belgeleri (öğrenci iseniz gittiğiniz okulun kabul mektubunu) ve uçuş esnasında doldurduğunuz LANDING CARD'ı veriniz. Görevli size ayrıca İngiltere'de ne kadar süreyle kalmak istediğinizi, İngiltere'de akrabanız olup olmadığını ve Türkiye'deki işinizi sorabilir. İngilizceniz yeterli değilse, görevliler bu soruları gerektiğinde tercüman eşliğinde yönelteceklerdir. Bu sorulara vereceğiniz cevap sonrasında görevli pasaportunuza -giriş müsaadesi damgası- vuracaktır.

SAĞLIK MUAYENESİ
Pasaport Kontrol noktasında vizenizi kontrol eden görevli, sizi sağlık muayenesine davet edebilir. Uyuşturucu kullanıp kullanmadığınız ve verem mikrobu taşıyıp taşımadığınızın kontrol edildiği bu muayene yaklaşık 1 saat sürebilir. Bu muayeneye davet edilirseniz, kapalı bir odaya alınacaksınız. Sizden üstünüzü çıkarmanız istenecek ve burada bir göğüs rontgeniniz çekilecektir. Hamile bayanların röntgen ışınlarından bebeği korumaları için önceden görevliyi uyarması gerekir.

VALİZLERİN ALINMASI
Vize kontrol ve eğer davet edilirseniz sağlık kontrolünden sonra, diğer Türk yolcuları takip edip valizinizi teslim alınız.

 

Bu aşamadan sonra, İngiltere'ye giriş yapmış sayılmaktasınız. Ancak bu defa gümrük memurlarınca sorguya alınabilirsiniz. Gümrük memurları, valizinizi alıp havaalanından dışarı çıkarken sizi durdurup, getirdiğiniz eşyalar arasında gümrüğe tabi eşya olup olmadığını kontrol edebilir.