Toplu Taşım Araçları
İngiltere'de otomobil almak mı daha akıllıca yoksa toplu taşıma araçlarını mı kullanmak daha mantıklı diye sorarsanız vereceğimiz cevap şu: Bulunduğunuz bölgeye göre değişir. Eğer büyük şehirlerden birinde yaşıyorsanız ve şehrin her köşesine rahatça ulaşım sağlayabileceğiniz toplu taşıma araçları mevcutsa biz size otomobil almanıza gerek yok deriz. Bir de park sorununu aklınızda bulundurmalısınız.
Londra dünyada en çok toplu taşıma araçlarının kullanıldığı ve en uzun demiryolu&metro hattına sahip şehirdir. Ancak toplu taşıma hizmetleri dünyada en pahalıdır. İstanbul'nın yaklaşık üç katıdır.
Özellikle güney doğuda ve büyük şehirlerde trafik doyma noktasına ulaşmıştır. Trafiğin çevreye verdiği zararın yanısıra, ticaret sektörüne de her yıl milyarlarca sterlin zarar vermektedir. Buna bir de trafik kazaları eklenince zararlar ciddi rakamlara ulaşmaktadır. Toplu taşıma araçlarını kullanmanın trafik açısından büyük yarar sağlayacağının bilincinde olan belediyeler, insanları toplu taşıma araçlarını kullanmaya teşvik etmektedirler. Ancak örneğin İngiltere'de araba kullanmak, demiryollarını kullanmaktan çok daha ekonomiktir. Bu nedenle fiyatlar inmedikçe insanlar genelde araba kullanma eğilimine devam edecek görünmektedir.
Trafiğin yol açtığı hava kirliliği astım, bronşit gibi solunum yolları hastalıklarını körüklemektedir. Uzmanlar trafiği azaltmanın başlıca yönteminin toplu taşıma araçlarına yatırım yapmak olduğunu vurgulamaktadırlar. Örneğin İngiltere hızlı tramvaylarını uzun bir süre önce kaldırmıştır, ancak bugün yeniden hayata geçirerek şehir merkezlerine otomobil girişini engellemeyi hedeflemektedir.
Toplu taşıma hizmeti veren kuruluşlar, pasolar, seyahat kartları ve çeşitli indirimler ile kullanıcılarına geniş hizmet olanakları sunmaktadır. Bazı bölgelerde; otobüs, tren, feribot ve metrolar aktarmalı olarak kullanıldıklarında çeşitli indirimler söz konusudur. Ayrıca çocuklar, emekliler, öğrenciler, işsizler ve aileler de indirimli olarak seyahat edebilmektedir.
TREN
İngiltere 18.100 km uzunluğundaki demiryolu hattı ile Avrupa'nın en uzun demiryolu hatlarından birisine sahiptir. İlk ticari amaçlı yolcu ve yük taşımacılığı İngiltere'de Stockton and Railway şirketinin öncülüğünde başlamıştır. İngiltere, bir zamanlar saatte 203 km hız yapabilen trenleri hizmete sunarak bir dünya rekoru kırmıştır ancak bu rekor daha sonra rakip ülkeler tarafından defalarca kez egale edilmiştir. Günümüzde Fransa ( TGV), Almanya (ICE), İtalya ( Pendolino) ve Japonya ( Bullet Train ) Tren teknolojisinde İngiltere'den 20 yıl ileride yer almaktadır ve trenlerinin saatteki hızları 321 km'ye kadar çıkabilmektedir.
İngiltere'de demiryolları ile ulaşım oldukça pahalıdır. Paso, seyahat kartı hatta indirimli biletlerle bile seyahat ediyor olsanız demiryolları uzun mesafede diğer toplu taşıma araçlarından çok daha pahalıya gelecektir. Gerçek şudur ki yolcuların hayal ettiği kaliteli ve ucuz demiryolu taşımacılığı devlet sübvansiyonlarında yüksek artışlar söz konusu olmadığı veya demiryolları tekrar ulusallaştırılmadığı takdirde asla gerçekleşmeyecektir. Bu da göstermektedir ki hizmetler kısılmaya ve bilet ücretleri artmaya devam edecektir.
Şehirlerarası trenler dışındaki tüm trenlerde biletlerin yanısıra paso ve seyahat kartları ile yolculuk yapabilme şansınız vardır. Bilet gişesindeki görevli, sizi en hesaplı bileti satın alabilmeniz için yönlendirecektir. Aklınızda kalsın, çoğu zaman gidiş dönüş biletler tek gidiş biletlerden biraz daha ucuzdur.
5 yaşından küçük çocuklar demiryollarında ücretsiz seyahat etme hakkına sahiptirler. 5-15 yaşları arasındakiler ise yarım bilet ücreti öderler. Yolcuların köpekleri ise maksimum 4 sterlin olmak üzere yarım bilet ücretine tabidir. Ancak görme özürlü kimselerin kılavuz köpekleri bedavaya seyahat eder.
Biletler mutlaka trene binmeden önce bilet gişesinden veya otomatik bilet makinelerinden satın alınmalıdır. Bilet gişesi bulunmayan tren istasyonlarında ise bilet yolculuk esnasında satın alınır. Bazı bölgelerde ise postaneler, büfeler ve seyahat acenteleri de tren bileti satmaktadır. İstasyonlardaki bilet makinelerinden ise yalnızca belirli güzergahların biletleri temin edilebilir.
Trenlerde kaçak yolculuk yapanlara sık sık rastlanır ve bu da demiryolu şirketlerinin yıllık 50 milyon sterlinlik bir gelirden mahrum kalmalarına neden olmaktadır. İngiltere'de trenlerde kaçak seyahat etmenin cezası vardır ve kondüktörler biletsiz seyahat edenleri tespit ettiklerinde bu kişiler para cezasına çarptırılırlar. Ancak genelde bu para cezaları uygulanmamakta ve kişiye yalnızca bilet ücretini ödeme zorunluluğu getirilmektedir. Trenlerde kaçak seyahat etmeyi alışkanlık haline getirmiş kimselerin sabıka kayıtlarına bu suç işlenir. Yabancı uyrukluların vize uzatma işleminde bu suç onların aleyhine karar alınmasına neden olabilir.
Seyahat Kartları: Seyahat kartları haftalık, aylık veya yıllık olabilir. Bu kartlar Londra'da geçerlidir. Seyahat kartları ile Dockland Demiryolları trenlerinde, metroda ve belediye otobüslerinde seyahat edebilirsiniz. Seyahat kartları bölge (zone) sistemine tabidir. Londra 6 bölüme ayrılmış olduğu için seyahat kartınızı satın alırken devamlı seyahat edeceğiniz bölümü belirler ve ona göre ücret ödersiniz. Bir bölüm içerisinde seyahat edebilme hakkı tanıyan kartlar daha ucuzken, 6 bölümde de seyahat hakkı tanıyan kartlar daha pahalıdır. Seyahat kartlarının yanında mutlaka bir de fotoğraf kartı taşınması gereklidir. Fotoğraf kartlarını bilet gişelerinden temin edip üzerine bir resminizi yapıştırmanız yeterlidir. 16 yaşından küçüklerin indirimlerden faydalanabilmeleri için yaşlarını kanıtlamaları gerekmektedir. Aylık seyahat kartları, haftalık seyahat kartlarına göre bir kaç pound kazanç sağlarken, yıllık kartlar 40 haftalık seyahat kartı bedeline eşittir. Bu da 12 hafta bedava seyahat etmeniz demektir. Tatilleri ve izinleriniz göz önüne aldığınızda yıllık seyahat kartı çok da hesaplı değildir.
Grup İndirimleri ise; 10 kişiden kalabalık gruplara %25 oranında uygulanmaktadır. Grubun içersinde 18 yaşından küçükler mevcutsa bu kimseler hem yaş indiriminden hem de grup indiriminden faydalanabilirler.
Sleepers : Şehirlerarası trenlerin bu klimalı ve yataklı olanları Londra, İskoçya, Batı Midlands, İngiltere'nin güney batısı ve güney sahillerinde hizmet vermektedir. Bu trenlerde seyahat edebilmek için mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.
Railcard & Network Kartları : Railcard ve Network kartları, sahiplerine şehirlerarası tren seferlerinde ve yerel seferlerde indirimli seyahat etme olanağı sunan kartlardır. Railcard'lar ve Network kartları yalnızca bazı seferlerde ve trenlerde geçer.
METRO
Londra Metrosu Paris ve New York Metroları gibi dünyanın en ünlü üç metrosundan birisidir ve 1990'da yüzüncü yıl dönümünü kutlamıştır. Londra toplam 391 km'lik bir yeraltı ray hattına sahiptir ve bu ray hatlarının 191 km'lik bölümü 267 istasyonu bulunan metro sistemine aittir. Metro Londra'da ulaşımın en çabuk ve en pratik yöntemidir. 05:00-00:30 saatleri arasında Londra halkına hizmet vermektedir. Metro seferlerinin saatlerini istasyonlarda asılı olan tarifelerden öğrenebilirsiniz. Metro özellikle sabah ve akşam saatlerinde oldukça kalabalık olmakta ve insanlar balık istifi şeklinde seyahat etmektedirler. Metroda küçük çocuklarınızın elinden sıkı sıkı tutmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü metro istasyonlarında sık sık kaybolmalar yaşanmaktadır.
Londra'nın tüm merkezlerinde metro istasyonları bulunmaktadır ve Londra'nın her köşesine metro ile ulaşım sağlamak mümkündür. İstasyonlara yürüyen merdivenler ve asansörler ile inilebilmektedir. Yürüyen merdivende sağ tarafta durmalısınız böylelikle yukarı yürüyerek çıkanları engellememiş olursunuz. King's Cross metro istasyonunda meydana gelen talihsiz bir yangından sonra, metro istasyonlarında sigara içilmesi yasaklanmıştır. Londra içinde metro ile seyahat etmek isteyenler tüm metro istasyonlarından güzergahları gösteren harita kitapçıklarını ücretsiz olarak temin edebilirler.
Londra metrosunda 12 hat bulunmaktadır. Bu hatların tamamının farklı bir ismi vardır ve haritada farklı renklerle gösterilmektedir. Örneğin merkezi metro hattı kırmızı, Circle hattı ise sarı ile gösterilmiştir. Son yıllarda Londra metrosuna doğu Londra hattı da eklenmiş ve Jubillee hattı uzatılmıştır. Haritalarda hatların birleştiği noktalar veya aktarma yapabileceğiniz istasyonlar demek daha doğru olacak yuvarlak içerisine alınmıştır. Metronun içersindeki haritalardan da gideceğiniz güzergahı ve aktarma yapılabilecek istasyonları takip edebilirsiniz. Metro tüm metro istasyonlarında durmakta ve kapılar otomatik olarak açılıp kapanmaktadır.
Londra metrosu (zone) bölümlere ayrılmıştır. Örneğin 1.Bölüm Londra'nın merkezidir. Standart bir metro bileti yalnızca bir bölümde seyahat edebilmenizi sağlar. Aktarma yapacaksanız birden fazla bilet almanız gerekir. 5 yaşından küçük çocuklar için bilet alınmasına gerek yoktur. Bilet fiyatları 5-16 yaşları arasındakiler için %60 indirim söz konusudur. Metrolarda ücretsiz seyahat eden 5 yaşından küçük çocuklar ve indirimli seyahat eden 5-16 yaşları arasındakilerin yaşlarını kanıtlayabilmeleri için paso taşımaları gerekmektedir. Pasolar ücretsiz olarak çıkartılabilir.
Metro biletleri, istasyonlardaki gişelerden ve otomatik makinelerden temin edilir. Otomatik makineler; 5 peni ve 1 sterlinlik bozuk paralar ile 5 sterlinlik banknotları kabul etmektedir. İstasyonlardaki bu otomatik makineler çeşit çeşittir. Bazılarından hem bilet tipinizi hem de bilet fiyatını seçebilirken, bazıları yalnızca bilet ücretini göstermektedir. Bu otomatik makinelerin kullanımı son derece kolaydır, para üstünü iade edebilme özelliği vardır ancak makinede yeterli para mevcut değilse ekranda "EXACT MONEY ONLY" yazısı belirir. Bilet gişelerinde uzun kuyruklar oluştuğu için, yanınızda makineler için bozuk para bulundurun veya biletlerinizi sezonluk alın. Son yıllarda Londra'nın 2.000'den fazla gazete bayiinde seyahat kartı ve paso alabileceğiniz otomatik makineler konulmaya başlanmıştır. Bunların amacı halkı uzun gişe kuyruklarından kurtarmaktır.
İngiltere'de metroya binebilmek için biletinizi turnikeye atarsınız. Ancak biletinizi metroda tekrar görevliye göstermeniz gerekeceği için turnikeden geri almayı unutmayın. Eğer turnike arızalanır ve biletinizi yutarsa, ekranda yardım yazısı belirecektir. Bu durumda görevliyi çağırmalısınız. Metro biletleri barkodlu olduğu için, biletleri çantanızda manyetik alanlarına zarar gelmeyecek şekilde muhafaza ediniz. Özellikle biletleriniz sezonluksa bu konuya özen göstermelisiniz Aksi takdirde turnike biletinizi okumayacaktır. Londra metrosunda, kaçak olarak seyahat etmenin cezası 10 sterlindir.
Londra seyahat kartı, tüm belediye otobüslerinde, metroda ve demiryolu ulaşımında kullanabileceğiniz bir karttır. Seyahat kartları ile metronun ilk altı bölümünde seyahat edebilirsiniz. Seyahat kartları metro istasyonlarından, gazete bayilerinden, seyahat acentelerinden, otobüs bileti gişelerinden temin edilebilir. Günlük seyahat kartlarını ise gişelerin yanısıra otomatik makinelerden de alabilirsiniz. Seyahat kartları günlük, haftalık, aylık veya sezonluk olabilmektedir. Haftalık, aylık ve sezonluk kartlara fotoğraf yapıştırılması zorunludur.
Londra metrosunun 1. ve 2. Bölümlerinde sınırsız seyahat olanağı sağlayan günlük seyahat kartları 4.20 sterlin, tüm bölümlerde sınırsız seyahat imkanı sağlayan günlük seyahat kartları ise 4.90 sterlindir. Çocuklar için bölüm sayısına göre değişmeksizin tüm günlük seyahat kartları 1.90 sterlindir. Seyahat kartları haftaiçi ancak 09:30'dan sonra kullanılabilirken hafta sonu tüm saatlerde kullanılabilmektedir. Eğer sık sık Londra metrosu ve toplu taşım araçlarını kullanıyor iseniz, o zaman haftalık veya aylık kartlar çıkarabilirsiniz Bu şekilde %20 tasarruf edersiniz.
OTOBÜS
İngiltere'de otobüs seferleri şehir içi ve şehirdışı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her bölgenin ayrı otobüs şirketleri vardır.
1986'da yürürlüğe giren ve tüm otobüs şirketlerine diledikleri güzergahta sefer yapabilme özgürlüğü tanıyan yönetmelik, otobüs sektöründe kıran kırana bir rekabet başlatmıştır. Bu rekabete dayanamayan bazı köklü firmalar ise ne yazık ki iflas bayraklarını çekmişlerdir. Son birkaç yılda dev otobüs şirketleri küçük ölçekli rakiplerini adeta yutmuşlar ve bazı güzergahlarda tekel olmuşlardır. Sektörün en dev ismi %25 Pazar payı ile Stagecoach'dır. Bunu First Bus ve British Bus izlemektedir. Sektörün %75'i yedi büyük şirketin tekelindedir.
Şehirlerarası Otobüsler
Birleşik Krallık'ta uzun mesafe otobüs seferleri İngiltere bölgesinde National Express, Galler ve İskoçya'da ise yan şirketi Caledonian Express Stagecoach tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun yanısıra bölgelerinde ekspres seferler düzenleyen London Transport's Green Line Coach Service gibi şirketler de vardır.
İngiltere'de otobüs şirketleri turistik geziler de düzenlemektedir. National Express Noel dışındaki tüm günlerde 1.400 kasaba ve şehirde yılda 11 milyon yolcu taşımaktadır. National Express'in seferleri trenle seyahate göre çok daha hesaplıdır. ( Not: ingiltere'de tüm ulaşım yöntemleri trene göre daha ekonomiktir.) Ekspres otobüsler, Türkiye'nin tersine İngiltere'de en ucuz ulaşım yöntemidir. Ancak trene göre %50 daha yavaştır.
National Express müşterilerine çok çeşitli bilet olanakları ( yalnızca gidiş, gidiş dönüş, indirimli biletler, ekonomik biletler vs) sunmaktadır.
İngiltere'de şehirlerarası otobüsler, Türkiye'dekinden oldukça farklı bir çalışma sistemine sahiptir. Muavin ve Hostes genelde yoktur. Otobüste servis yapılmaz. Yemek ve içecek ihtiyaçlarınızı bu yüzden otobüse binmeden önce satın alıp çantanızda bulundurun. Her 3 saatte bir ihtiyaç molası vardır. Otobüslerde koltuk numarası, bayan yanı gibi uygulamalar yoktur. İsteyen istediği yere oturur.
Uluslarası otobüs seferleri ise Eurolines, Supabus, Hoverspeed, Transline Services şirketleri tarafından Avrupa'nın ve Kuzey İrlanda'nın 200'den fazla merkezine yapılmaktadır. Uluslarası otobüs seferlerinin çoğunluğu Londra'nın Victoria otogarından gerçekleşirken bazı otobüsler diğer şehirlerden de kalkabilmektedir.
İngiltere'nin dört bir yanında 2000'den fazla National Express acentesi hizmet vermektedir. Otobüs biletleri bu acentelerden veya otobüs terminallerinden satın alınabilir. Bilet rezervasyonları düşük bir kaparo karşılığında en az bir gün önceden yaptırılabilir. Rezervasyonlarda kredi kartları kabul edilir ancak eğer biletlerinin size postayla gönderilecekse rezervasyonların en az beş gün öncesinden yaptırılması gerekir.
National Express yolcularından maksimum bir bavul ve bir el çantası ile yolculuk etmelerini talep etmektedir. Her ne kadar birden fazla bavulla seyahat edenlere göz yumulsa da bu kurala uymanız NE tarafından şiddetle rica (!) edilmektedir.
İngiltere'nin tüm uluslarası havalimanlarında Airbus, Airlink ve Flighline otobüs şirketleri şehir merkezinden havaalanlarına ve havaalanlarından şehir merkezine otobüs seferleri düzenlemektedir. Londra'nın Euston ve Victoria otogarlarından Heathrow havaalanına otobüslerle servis yapılmaktadır.
Şehiriçi Otobüsler
İngiltere'nin tüm şehirlerinde ve banliyölerde yolcu taşıma hizmeti veren otobüs şirketleri faaliyet göstermektedir. Otobüsler tek katlı veya çift katlıdır. Londra denilince akla ilk gelen şeylerden birisi de çift katlı kırmızı otobüslerdir. Bazı şehirlerde ve kasabalarda minibüsler de hizmet vermektedir. Otobüsler genelde 06:00-24:00 arasında sefer yapmaktadır. Büyük şehirlerde gece sefer yapan otobüsler de vardır. Örneğin Londra'nın biraz pahalı ama mükemmel hizmet sunan gece otobüsleri vardır. Bu otobüsler de 23:00'dan sabah 06:00'a kadar hizmet vermektedir.
Türkiye'de olduğu gibi ingiltere'de de otobüsler güzergahlarına göre numaralandırılmıştır. Bu numara otobüsün ön, arka ve yan camlarına yapıştırılmıştır. Otobüse binmeden önce numarasına ve nereye gittiğine dikkatlice bakın ki yanlış bir yere gitmeyin. Otobüsler zorunlu duraklarda durur ve bazen isteğe bağlı olarak da yolcu indirir veya bindirir. Otobüsten inebilmek için, durağa gelmeden önce düğmeye basarak otobüs şoförünü uyarmanız gerekmektedir. Düğmeye durağa geldikten sonra basarsanız otobüs duramayabilir. Bu yüzden Türkiye'de olduğu gibi otobüs şoförüne sevimli görünüp durmasını sağlayamazsınız.
İngiltere'de otobüslerde yalnızca tek bir şoför bulunmaktadır. Otobüse binerken biletinizi atar veya para ödersiniz. Çift katlı olan ve arka tarafı balkon gibi açık olan otobüslerde ise biletler kondüktör tarafından toplanmaktadır. Londra'da otobüs biletleri aynı metroda olduğu gibi bölüm sistemine göre ücretlendirilir.
Otobüs şirketleri 5-15 yaş arası çocuklardan yarım ücret alır. 5 yaşının altındakiler ise ebeveynlerinin kucağında oturmak kaydı ile ücretsiz seyahat edebilirler. Köpekler için ücret alınmaz. 60 yaşını aşmış kimseler ve sakatlar ise bazı bölgelerde bedava, bazı bölgelerde ise yarım ücret ödeyerek seyahat ederler.
Otobüs şirketleri, pek çok güzergahta pasolar ve sezonluk biletlerle seyahat edebilme imkanı sağlar. Bunları kullanabilmek için mutlaka fotoğraflı bir kimlik kartı taşınması gerekmektedir. Bazı bölgelerde "Sunday Rider" veya "Rembler" biletleri Pazar günleri otobüslerle sınırsız seyahat imkanı sunar. İşlek olmayan güzergahlarda otobüs hizmetleri belediyeler tarafından sübvanse edilir.
Hafta sonları hariç her gün aynı saatlerde otobüs seferleri yapılmaktadır. Hafta sonlarında ve resmi tatillerde ise seferler seyrekleşmektedir. Noelde ve Boxing Day'de ise otobüs seferleri yapılmaz. Tüm otobüslerin resmi bir yolcu taşıma kapasiteleri vardır. Eğer tüm koltuklar doluysa izin verilen sayıda yolcu ayakta seyahat edebilir. Otobüste bir şey unuttuğunuz takdirde otobüs şirketlerinin kayıp eşya bürolarından sorabilirsiniz.
Londra'nın merkezinden engelli yolcular için tekerlekli sandalye merdivenleri bulunan otobüsler Paddington, Euston, King's Cross ve Waterloo tren istasyonlarına ve Heatrow havaalanına servisler düzenlenmektedir. Görme engelli ve sakat yolcuları evlerinin kapısından alıp, yine evlerinin kapısına kadar bırakan otobüs şirketleri mevcuttur.
TAKSİ
İngiltere'de normal zamanlarda caddeler taksilerle dolup taşar. Ancak ne zaman yağmur yağsa, önemli bir randevunuz olsa veya sokakta bavulunuzla kalakalsanız asla taksi bulamazsınız. İngiltere'de iki tür taksi vardır. Birincisi ruhsatlı taksiler diğerleri ise minicab'lerdir. Tüm taksilerin belediyeye kayıt olması ve taksi plakası alması gerekir. Minicablerin ruhsat alma zorunluluğu yoktur. Ama birçoğunun ruhsatı vardır. Yolculara göre bir taksi ile minicab arasındaki fark taksiye sokaktan binilebilir, minicab'i ise ancak telefonla çağırabilirsiniz. Taksi şirketlerinin büyük bir çoğunluğunun, özel hizmetleri de vardır. Örneğin düğün, turistik geziler için şoförlük hizmeti vermektedirler. Taksiler ile uzun süreli kontratlar da yapılabilir, örneğin her gün çocuklarınızı okula götürüp getirmesi için bir taksi ile anlaşabilirsiniz. Taksi ve minicab istasyonları 24 saat hizmet vermekte ve araçlar telsizlerle kontrol altındadır.
İngiltere'de taksiler çok pahalı sayılmaz. Tarifeler; ilk 500 m için veya ilk 2 dakika için 1.90 sterlindir. Bundan sonraki her 250 m veya her bir dakika için 40 penidir. Taksiler her ekstra yolcu ve bagaj için ekstra ücret alırlar. Akşam 20:00'dan sonra, geceleri, resmi tatillerde ve haftasonlarında taksi tarifeleri daha yüksektir. Heathrow havaalanından, Londra'nın merkezine taksi ücreti yaklaşık 45 sterlindir. Londra'da ayrıca deri koltuklu, telefonlu lüks taksiler vardır. Kırsal kesimde ise taksiler 1.6 km için 3 sterlin ücret alırlar. Taksi sürücülerine dilediğiniz takdirde %10 bahşiş verebilirsiniz.
İngiltere'de lisanslı taksiler yalnızca lisanslı bulunduğu bölge sınırları içerisinde yolcu taşıyabilir. Örneğin Londra'nın metropolitan bölgesinde çalışan bir taksici sizi 32 km uzaklıktaki Heathrow havaalanına götürmeyi reddedebilir. Genelde tüm taksiciler 10 km'lik bir yarıçapta hizmet verirler. Taksilerde ücret tarifelerini ve konulan ekstra ücretleri gösteren bir uyarı broşürü mutlaka bulunmalıdır.
Minicab'lerin taksimetreleri yoktur. Minicab'ler ile seyahat edecekseniz, taksi şoförü ile ücret konusunda yolculuğa başlamadan önce anlaşmanızı tavsiye ederiz. Minicab'ler caddelerden müşteri alamaz. Ruhsatlı taksiler ve minicab'ler sigortalıdır. Ruhsatsız minicab'lere ise sigorta yapılmaz. Londra'da minicab'lere ruhsat zorunluluğu getirilmemiştir. Bu nedenle minicablerin genelde sigortası yoktur. Bölgenizdeki Minicab istasyonlarını telefon rehberinizden öğrenebilirsiniz. Londra metrosunun 24 saat minicab servisleri vardır. Bu minicabler 2.5 sterlinlik sabit bir ücret karşılığında metrodan evinize kadar ulaşım sağlarlar.
İngiltere'de korsan taksiler de vardır. Bunlar şahsi araçlarını ticari amaçla kullanan şoförlerdir. Korsan taksiler havaalanlarında ve tren istasyonlarında faaliyet gösteriler. Bu taksilerin ruhsatı olmadığı için taşıdıkları yolcuların da sigorta güvencesi bulunmamaktadır.