Evcil Hayvanlar
İngiltere'ye bir hayvan severler ülkesi diyebiliriz. Bunun en büyük kanıtı İngilizlerin büyük bir çoğunun miraslarını Çocuk Esirgeme Kurumu yerine Hayvanları Koruma Derneği'ne bırakarak hayata veda ediyor olmalarıdır.
İngilizler hayvanlar konusunda aşırı duygusaldırlar. Hatta bazı hayvan severler sığırların kesilmesine bile şiddetle karşı çıkmaktadırlar. Son yıllarda gazeteleri hayvanseverlerle ilgili pek çok haber süslemektedir. İngiliz hayvanseverlerin kendi ülkeleriyle yetinmeyip zaman zaman uluslararası kampanyalarda da faaliyet gösterdikleri görülmektedir. Özellikle hayvanları inciten ve zarar veren sporlara (boğa güreşi gibi) aşırı tepki göstermektedirler.
KARANTİNA
İngiltere tüm dünya ülkeleri arasında en sıkı karantina uygulayan ülkedir. Bunun nedeni de ülkelerinde bulaşıcı hayvan hastalıklarının görülmesinden inanılmaz korkmalarıdır. Zaten deli danadan yeterince zarar görmüşlerdir. Artık ülkelerinde yeni felaketler baş göstermemesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar. İngiltere'de uzun zamandır beri kuduz vakalarıyla karşılaşılmamaktadır. Cins atlar dışındaki memeli hayvanlar 6 ay karantinaya alınmaktadırlar. Böylece kuduz hastalığına karşı tedbir alınmaktadır
İngiltere'de karantina süreci tüm kedi ve köpeklere uygulanır. İngiltere'ye kısa bir süre için geliyorsanız evcil hayvanınızı ülkenizde bırakmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde bir de İngiltere'de bu karantina olayları ile uğraşmayın. Eğer yine de hayvanınızı getirmekte ısrar ediyorsanız Tarım bakanlığı ile irtibata geçin.
Başvurularınızı yolculuk tarihinizden 8 hafta önce gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca hayvanınızın yolculuk işlemlerini gerçekleştirmesi amacıyla bir acenteden hizmet alabilirsiniz. Acente hayvanınıza havaalanından karantina kulübelerine kadar eşlik edecektir. Evcil hayvanlar kapalı bir şeklide seyahat etmelidirler. Bu kafesleri pet-shop'lardan temin edebilirsiniz.
İngiltere'ye getirilen hayvanlar 6 ay karantinada kalmaktadır. Köpekler için karantina ücreti 150 sterlin (cinsine ve ne yediğine bağlı), kediler içinse 80 sterlindir. Ayrıca aşılar ve veteriner kontrolleri için de ekstra ücretler talep edeceklerdir. Karantinada bulunduğu süre boyunca evcil hayvanınızı ziyaret edebilirsiniz ancak dolaştırmanıza izin vermeyeceklerdir.
Her hayvan için farklı bir karantina süresi vardır. Kuşlar için bu süre oldukça kısadır. Tavşanlarda karantinaya alınıp kuduz araştırması yapılmaktadır. Ancak biz Türkiye'den hiç kimsenin İngiltere'ye tavşan götürecek kadar hassas olduğunu zannetmiyoruz. Çok aşırı bir tavşan sevgisi varsa İngiltere'den bir tavşan almasını tavsiye ediyoruz.
Karantina uygulaması yalnızca soğuk kanlı hayvanlara uygulanmamaktadır. Mesela balıklar ve yılanlar karantina kapsamı dışındadır.
Karantina ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması beklenmektedir. Örneğin kuduz vakalarına rastlanan ülkelerden evcil hayvan getirilmesi kesinlikle yasaklanacaktır. Bu yeni düzenlemelerin evcil hayvan sahiplerine yeni masraflar açması beklenmektedir.
Bazı hayvanların getirilebilmesi için ruhsat alınması gerekmektedir. Örneğin cins atlar için bu koşul söz konusudur. Tehlikeli hayvanlar (yılanlar, kaplanlar, ayılar) için özel ruhsatlar gerekmektedir. Bu hayvanların hiç bir şekilde çevreye ve insanlara zarar vermeyeceğinin kanıtlanması beklenecektir. Özet olarak her ne şekilde olsun İngiltere'ye kaçak olarak hayvan sokmak yasalara aykırıdır ve ciddi yaptırımları vardır. Yakalanan hayvanlar derhal sınırdışı edilir ve sahipleri hakkında yasal işlem başlatılır. Genelde 1000 sterlin para cezası ve hapis cezası uygulanmaktadır.
İngiltere'ye yerleşmek üzere gelirken getirdiğiniz hayvanlardan KDV veya gümrük vergisi alınmaz. Çünkü evcil hayvanlarınız da şahsi eşyalarınız arasında sayılır. Ancak yerleştikten sonra getirttiğiniz evcil hayvanlardan KDV ve gümrük vergisi alınır.
Eğer siz tatildeyken İngiltere'de kedinize veya köpeğinize bakacak kimseyi bulamazsanız bu gibi durumlarda hizmet veren hayvan bakımevleri mevcuttur. Ancak bırakmadan önce bakımevini iyice araştırmanızı öneriyoruz. Orada kaldığı süre boyunca hayvanınıza yapılan tüm veteriner müdahaleleri ekstra ücrete tabi olacaktır.
Köpeğinizi veya kedinizi elbette bir gün İngiltere'de veterinere götürmek zorunda kalacaksınız. Bu aşıları için olabilir,kontrol için olabilir. Veteriner ücretleri bölgeden bölgeye değişir. İngiltere'de köpek sahipleri için köpeklerini tüm hastalıklara karşı aşılatmaları zorunlu değildir. Ancak yine de tedbir olsun diye tüm aşıları yaptıranlar vardır.
İngiltere'de veteriner klinikleri arasında fiyat farklılıkları vardır. En pahalıları Londra'dadır. Evcil hayvanınızı veterinere götürmeden önce piyasayı iyice araştırmanızı öneriyoruz.
Son yıllarda çocuklara saldırma vakalarına rastlandığı için, dövüş köpeklerinin ülkeye girişi yasaklanmıştır. Hiç bir şekilde İngiltere'de tehlikeli cins köpek besleyemezsiniz. Eğer kaçak olarak ülkeye böyle bir köpek getirilirse, yakalandığı takdirde köpek imha edilecektir. Ve eğer kaçak olarak ülkeye getirilmiş bir köpek, birisine zarar verirse köpek yine imha edilir sahibi ciddi bir biçimde cezalandırılacaktır.
İngiltere'de herhangi bir köpek sahibi olma ruhsatı veya köpekleri kayıt ettirilmesi gibi bir uygulama yoktur. Ancak Kuzey İrlanda'da 6 aylıktan büyük köpeklerin kayıt ettirilmesi gerekmektedir.İngiltere'de devlet köpek kayıt sistemine şiddetle karşı çıkmaktadır. Bu da veterinerleri ve hayvanları koruma derneklerini dehşete düşürmektedir.