Au Pair'lik
İngiltere'de Au Pair 'lik Türkler için kaldırıldı.Alttaki bilgiler Türkiye'de yasayan Bulgaristan ve Romanya vatandasları icindir.Türk vatandasları icin Ankara Antlasması ECAA vizesi zamanı.
17-27 yaşları arasındaki bekar kimseler İngiltere'ye au pair olarak çalışmaya gidebilmektedir. 18 yaşından küçükler için ailelerinin yazılı izni gerekmektedir. Bugün pek çok aile evinde au pair çalıştırmak istemektedir. Ayrıca Avrupa Birliği kanunları da buna izin vermektedir. Ancak İngiltere au pair kabul ederken işlemleri oldukça geciktirmektedir. Au pairlik sistemi genç insanlara yabancı ülkeleri görüp tanıma, hem para kazanma hem de öğrenim görebilme şansı sunmaktadır. Au pairlik İngilizce'nizi geliştirebilmek için mükemmel bir fırsattır.
Au pairler yasal olarak 6 ay ile 2 yıl arası çalışma hakkına sahiptirler. İngiltere'de au pair olarak bulunduğunuz süre boyunca çalıştığınız aileyi değiştirebilirsiniz. Ancak ne olursa olsun toplam çalışma sürenizin iki seneyi aşmaması gerekmektedir. Ayrıca yaz tatillerinde iki veya üç ay au pair isteyen aileler de vardır. İngiltere Au pair kabul ederken daha çok Avrupa Birliği vatandaşlarını tercih ediyor. Avrupa Birliği vatandaşları diğer vatandaşlar gibi bir ton bürokratik işlem gerçekleştirmek zorunda değil.
Aileler au pairlere ücretsiz yemek ve kendilerine ait oda temin etmek zorundadırlar. Yol masraflarınız aile tarafından karşılanmaz. Ancak bazı aileler 6 aydan uzun bir süre kalmış au pairlere bir jest yaparak dönüş biletlerini karşılamaktadır. Au pairlerin çalıştıkları her altı ay için bir haftalık ücretli izin hakları vardır .Ayrıca bazı Au pairlere Noel ve Paskalya tatillerini ailelerinin yanında geçirmeleri için izin verilmektedir. Aileler genelde sigara kullanmayanları ve ehliyeti olanları tercih ederler. Böylelikle siz de ailenin minik Cecile veya Penelope'unu Rolls Royce ile okuluna bırakabilirsiniz. Au pairlerin yasal çalışma saatleri sabah veya öğleden sonra günde maksimum 5 saat, haftada 6 gündür. Ayrıca sizden haftada maksimum 3 akşam çocuklara bakmanız istenebilir. Haftada mutlaka bir tam gün ve üç akşam yasal izin hakkınız vardır.
Dini vazifelerinizi de yerine getirmekte serbestsiniz. Au Pair'lere haftalık ortalama 40 sterlin ücret verilmektedir. Bu ücret Londra'da biraz daha yüksek olabilmektedir.
Au pair olmak istiyorsanız ya bir danışmanlık şirketine kayıt olmanız ya da aileyle birebir irtibat kurmanız gerekmektedir. Devlete ait au pairlik danışmanlık kurumları bulunmamaktadır İngiltere'de hem yurt dışına hem de yurtiçine au pair gönderen pek çok özel danışmanlık şirketi bulunmaktadır. Bu şirketler Eğitim ve Çalışma Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Bazı danışmanlık şirketleri önce iki haftalık deneme süresi öngörmektedir. Bu da aileye veya au pair'e anlaşamadıkları takdirde sözleşmeyi tazminatsız feshedebilme hakkı tanımaktadır. Danışmanlık şirketleri sizin için aile ile yazışarak çalışma saatlerinizi, görevlerinizi, izin saatlerinizi, ve haftalık ücretinizi belirlerler. Tüm bu bilgilerin İngiltere'ye ayak bastığınız zaman göçmenlik bürosu memuruna gösterilmesi gerekmektedir. Bir diğer önemli nokta da danışmanlık şirketinin size herhangi bir ödeme yapma gibi bir yükümlülüğü yoktur. Haftalık çalışma ücretleri aile tarafından ödenecektir.
Ne yazık ki au pairlik sisteminde pek çok problem yaşanmaktadır. Bu da birtakım şeylerin önceden kararlaştırıldığı gibi gerçekleşmemesinden kaynaklanmaktadır. Genelde au pairlerin en çok şikayet ettiği konular yasal çalışma saatlerinden daha fazla çalıştırılmaları ve haftada üç akşamdan fazla çocuklara bakmak zorunda kalmalarıdır. Ancak bu sadece au pairlik de değil tüm mesleklerde karşılaşılan bir durumdur. Bugün Türkiye'de de bir şirkette çalıştığınızı varsayın .Normal çalışma saatlerininiz sabah 8 akşam 6 olsun eğer yetiştirilmesi gereken bir iş varsa hiç bir zaman ben çıkıyorum benim bugünlük çalışma sürem sona erdi diyemezsiniz. Patron sizden mesaiye kalmanızı istediğinde hayır kalamam diyemezsiniz. Bu da aynı bunun gibi bir şey. İşverenler her zaman verdiklerinden daha fazlasını isterler. Herhangi bir probleminizde, şikayetinizde ve sormak istediğiniz konularda danışmanlık şirketine telefon açabilir, mail atabilir veya eğer danışmanlık şirketinizin İngiltere'de ofisi varsa gidebilirsiniz. Bu yüzden danışmanlık şirketi seçerken titiz davranmanızı öneriyoruz. Önemli olan bir şekilde İngiltere'ye au pair olarak adım atmanız değil önemli olan orda bir problem yaşadığınızda veya başınıza bir şey geldiği takdirde danışmanlık şirketinizin sizin yanınızda olması sizin hakkınızı savunabilmesidir. Eğer İngiltere'de çok fazla memnuniyetsizlik yaşar ve evinize dönmeye karar verirseniz kaldığınız aileye 2 hafta önceden haber vermek durumundasınız. Aile au pairle çalışmak istemezse genelde au paire 1 hafta uyarı verir.
Au Pair programları hakkında detaylı bilgi, programlarda Avrupa'da lider olan ICEP Yurtdışı EğitimDanısmanlıgından alınabilir. ( www.icep.com.tr )
ICEPWORLD İstanbul,Ankara,Eskisehir,Bursa,Adana,Antalya,Denizli,İzmir subeleri Yurtdısında egitim yurtdısında calısma dil okulları konularında her türlü sorunuza yanıt vereceklerdir.
https://www.icep.com.tr/iletisim
Gönüllü İşler
İngiltere'de eğitim alan veya bulunan herkes çalışma iznine gerek duymadan gönüllü olarak yani yaptığı iş karşılığında para almadan çalışabilir. Adı üzerinde gönüllü işlerde herhangi bir ücret ödenmez ancak genelde yemek ve kalacak yer karşılanmaktadır. Ayrıca bazen gönüllü çalışanlara cuzi cep harçlığı da verildiği olmaktadır. Elbette ki tüm bunlar sizin İngiltere'deki yaşam masraflarınız karşılamayacaktır.
İngiltere'ye öğrenci olarak geliyorsanız, gönüllü bir işte çalışmak için bir izne ihtiyacınız yok. Ancak İngiltere'ye sadece gönüllü olarak çalışmaya geliyorsanız, gelmeden önce göç ve çalışma kanunlarına göre izin almak durumundasınız. Vize uygulamaları gönüllü çalışmaya gidenler için de hemen hemen aynıdır. Vize alabilmeniz için gönüllü çalışacağınız grubun sizin için bir davet mektubu yazması gerekmektedir. Bu mektup sizin tek başınıza vize almanıza yardım etmez. Dolayısıyla vize memuru, gönüllülük süreniz sonunda Türkiye'ye geri döneceğinize ikna olmaz ise vizenizi red edebilir.