SYDNEY VE YENİ GÜNEY GALLER (NSW)
Sydney'in Nüfusu :4,000,000 NSW'nin Nüfusu :5,900,000
Bir çok insanın hayalinde Avustralya iki şeyle vardır: Sidney ve uçsuz bucaksız kırlar. Bir çokları Sidney'in stil ve duyguda Paris'i, Roma'yı ve San Fransisko'yu aştığına inanır. Neredeyse Avustralya'yı ziyaret eden tüm turistler Sidney'i programlarına dahil ederler ve şehrin anlatılan rüya gibiliğinin gerçek olduğunu görürler. Ziyaretçiler şehrin sayısız tatlarını ve güzelliklerini büyülenerek izlerler. Bu tatlar arasında Opera Binasının seçkinliği, sayısız Tayland restoranlarının özgünlüğü, şimdilerde tırmanabileceğiniz Harbour Köprüsünün varlığı ve altın plajların güzellikleri yer alır.
Şehri Milenyum ve Olimpiyata hazırlarken güzelleştirmek için çok büyük miktarlarda paralar çeşitli projelere yatırılmıştır. The Rocks (Kayalıklar) - Sidney'in ilk yerleşim merkezi- temizlenmiş ve geçmişe uzanan nostaljik bir köprü olarak restore edilmiştir. Darling Limanı yenilenirken depolardan, kirli doklardan ve demiryolu hurdalarından arındırılmış, bunların yerlerine butikler, müzeler, restoranlar ve turistik cazibeye haiz diğer yapılar konulmuştur. Birçok feribotun yanaştığı Circular Quay bir çok yeni balıkçı restoranı ve kemeriş pasajlarla donatılmış ve Opera Binasına kadar uzanan bir gezinti yolu ile desteklenmiştir.
Sidney'de hayatın büyük bir bölümü muhteşem limanına ve sahiline odaklanmıştır. Sahildeki her küçük bölgenin kendine has bir karakteri ve ismi vardır. kutsal Bondi Plajı, garip isimli Dee Why Plajı gibi bir çok plajlar kendi ambianslarını yaşarlar. Amfi tiyatrolar, restoranlar, kuleler ve hayvanat bahçesi hep limanın arka plan görsel ve işlevsel zenginlikleridir. 1932 Nisanında açılan Liman Köprüsünü gördüğünüz sürece nereye nasıl gideceğinizi tayin edebilirsiniz. Limanın güzelliğinin büyük bölümü yarattığı canlılıktan fışkırır: taksi motorlar, feribotlar, dev gemiler, özel tekneler 18 fitlik yelkenliler. Bu küçük ve süratli tekneler Eylül Nisan arasında haftasonları yarışırlar ve bu yarışları izlemek için feribotlar limanın çeşitli yerlerinde demirlerler. Ama tekne limanın kenarından ya da yukarısından bir çok noktada ücretsi izlenebilir. Eğer Avustralya gününde Sidneydeyseniz feribotların liman etrafındaki yarışını mutlaka izlemelisiniz.
Şehrin bu fiziksel güzelliklerinin yanına son on yılda sosyal ve kültürel çeşitlilik fakörü de eklenmiştir. Şehri oluşturan insanlar mucizevi bir şekilde ortak bir kültür yaratmamışlar ve bu da bir çok farklı kültürlerin çeşitli semtlerde özelliklerini koruyarak yaşamasına izin vermiştir. Öğrenciler, profesyoneller, girişimciler, marjinaller, çeşitli etnik guruplar... Bunların hepsi kendilerine hitap eden restoranlarını, kafelerini, kitapçılarını yani kendi dünyalarını tek bir Sidney'de ayrı ayrı yaşatmayı başarmaktadırlar.
NSW nüfusunun üçte ikisinin Sidney'de toplandığını bilince eyaletin geri kalanının çok seyrek bir nüfusa sahip olduğunu tahmin etmek zor değildir. Yani Sidney'in hareketliliğinden biraz uzaklaşmak çok kolaydır; gerçekten de kırlar şehir sınırlarının hemen ertesinde başlarlar. Eyaletin en hoş yerleri Sidney'in güney ve doğusunda uzanan turistik yörelerdir: Blue Mountains, Mount Kosciuszko Milli Parkı ( Avustralya'nın en yüksek tepesi buradadır), ünlü üzüm bağlarıyla Sidney'in 170 km kuzeybatısında Newcastle şehrine komşu Hunter Vadisi.
İKLİM
NSW gibi büyük bir eyalet tabi kendi içinde iklim farklılıkları gösterir. İçerilere doğru kuraklık , Sidney etrafında ormanlar, Queensland sınırındaki sahillerde ılık havalar ve Snowy Mountains civarında karlı kışlar görülür. Sidney'de hiç kar görülmez ama Blue Mountains 'e giden yollar kışın kardan kapanır.
Ama en ilginci Sidney'in iklimidir. Sidney parlak güneşi ve masmavi gökyüzüyle meşhurdur ama özellikle Paskalya Yortusu dönemlerinde ani yağmurlara hazır olmalısınız. Her yıl en az 150 gün yağış görülür. Bu da Sidneylilerin şehirlerinin Melbourne'den her açıdan üstün olduğu yolundaki iddialarının tamamen doğru olup olmadığı konusunda şüpheler uyandırır.
Sidney'de insanı bezdirecek bir mevsim yoktur. Yazlar ço sıcaktır ve bazen nem oranları çok yüksektir ama Sidneyliler böyle günlerde kendilerini hemen plajlara atarlar. Pasifik Okyanusunun serin rüzgarları ve deniz böyle bunaltan günlerin fenalığını nötralize eder. Bu ünlü Pasifik rüzgarlarından biri Souther Fly denen ve akşamüstüleri esen ve sıcaklığı 15 derecelere kadar düşüren bir esintidir. Kuzey rüzgarları ve güney rüzgarları da hava sıcaklıklarını düşürürler.
En nemli dönem Ocak'tan Mart'a kadar süren dönemdir. En yağışlı zamanlarda Nisan Haziran arasıdır. En kurak dönem ise Eylül Kasım dönemdir, Kasımda oratlama 2 cm'den daha az yağış ortlaması görülür. Kışın hava kuru ama ılıktır. Temmuz Ağutos arası ortalama sıcaklıklar 13 Derece civarındadır.
İNSANLAR
Sidneyliler de tıpkı İstanbullular gibi kendi şehirlerinin Kızıl Elma ( Ömer Seyfettin hikayelerine bakınız) olduğunu düşünürler. Biftek ve Böbrek de derler şehirlerine ve onun bir numaralı yer olduğuna inanırlar. Rakip Melbourneliler ise Sidney'e, Sinney (Günah şehri) adını takmışlardır. Turistler gibi şehrin sakinleri de onun büyüsü altındadırlar ve Sidney'de insanı çevreleyen çeşitli yaşam seçenekleri Avustralya'nın herhangi bir şehrinden çok daha fazladır.
Sidneyliler bir çok Avustralyalı karaktersitiklerini gösterirler. Şehirlerinin politik ve fanansal skandallarla dolu olmasına pek aldırmazlar. Diğer Avustralyalılrdan daha az Püriten ve daha alçkagönüllülerdir. Hoş görülü, insansever ve eğlenceye düşkündürler. Bu şehir hoşgörülü eski suçluların kurduğu bir mekandır.
Sidney'deki milliyetler şehrin ilginçliğini ve karmaşıklığını artırır. Smith ve Jones hala en çok rastlanan isimler de olsalar atık telefon rehberlerindeki ilk 20'de Chan ve Nguyen de bulunmaktadır. Ama aslında bu yeni bir görüntü değildir çünkü 1880'lerde bile NSW nüfusunun %15 Çinliydi.
Yeni Zelandalılar Bondi'de, 11,000 Aborjin Redfern semtinde, Yunanlılar Güney Sidney'de, İtalyan orta batıda ve diğerleri de çeşitli yerlerde ama Sidney'dedirler ve bu da Sidney'i herkes için bir yeri ve işi olan bir şehir yapar. Merkez terminalinin yanında bir Çin Mahallesi ve Surry tepelerinde Orta Doğuluların bulunduğu semtler bulunur. Camiler, Japon tapınakları, İskoç mekanları, Alman Halk Festivalleri ve 10,000 eski Sovyetler Birliği vatandaşı Sidney'dedir. Şehrin etrafındaki semtlerde milliyetler devam eder, Bankstown'da Lübnanlılar, Cabramatta'da Vietnamlılar vardır. Vietnamlı mülteciler gelmeden önce Cabramatta büyük ölçüde Macarların yaşadığı bir yerdi. Ama Macarlar ekonomik durumlarını düzelttikçe şehrin daha merkezi yerlerine taşınmışlardır. Bu çok çeşitli insanların çk çeşitli geleneksel meslekleri de Sidney'de yaşamaya devam etmekte ve sosyal hareketliliğe katkıda bulunmaktadır.
Yeni göçmenler Sidney'e eklenedursun Sidneyliler şehrin merkezinde yerler, içerler, sörf yaparlar, müzik dinlerler yani keyiflerine bakarlar. Ama Sidneyliler her zaman arkadaş olableceğiniz hoşgörülü, şanslı ve hallerinden memnun sevimli tiplerdir.
Arkadaş Edinme
Büyük şehirlerde insanlarla tanışmak küçük yerlerde tanışmak kdar kolay değildir ve bu yüzden Sidney'li bir arkadaşınızın olması biraz zaman alabilir. Bir iş bulup aylarca çalışan turistler bile aylar boyunca sosyal çevrelerinin kendileri gibi yabancılardan ibaret kaldığını hayretle görmüştür. Bunun sebebi sürekli yurtlarda kalmalarından, yabancıların takıldığı barlara gitmelerinden ve bu tür kısıtlayıcı durumlardan kaynaklanıypr olabilir. Sidneyliler diğer Avustralyalılrdan da canayakındırlar ve arkadaşça yaklaşımlar çok seyrek geri çevrilir. Sidney yaşamının büyük bir kısmı açık havada geçtiğinden insanlarla tanışmak çok kolaydır. İnsanlar Manly Plajında yüzerler, büro çalışanları Martin Place'de ücretsiz açık hava komedi şovlarını izlerlerken yemek yerler ve çeşitli gece insanları Kings Cross caddesinde tur atarlar.
Çeşitli tehlikeli yanlarına rağmen Kings Cross hala çok renkli ve çekici bir gece yaşamı olanakları sunan bir caddedir. Newton ve Glebe civarındaki barlar bu semtlerin yanındaki Sidney Üniversitesi (Uni) öğrencilerinin uğrak yerleridirler. Cross'taki barlar sabah 7'ye kadar açıktırlar ve kadınlara içki ısmarlamak isteyen erkekler her zaman o tek amaç için çalışmıyor olabilirler. Kings Cross yakınındaki Darlinghurst da bir çok arkadaşlık fırsatıyla doludur.
Ama insanlarla tanışmak için illa da Kings Cross'a gitmenize gerek yoktur. Sidney'de Sidney Üniversitesi haricinde iki üniversite daha bulunur. Kuzeyde Macquarie Üniversitesi ve Randwick Racecourse 'deki NSW Üniversitesi. Bu üniversitelerin öğrenci yoğunlukları Sidney Üniversitesi kadar fazla değildir ama gene de etraftaki yerler insanlarla ve gençlerle tanışmak için iyidir. Randwick'te Royal Hotel (Perouse Yolu ve Cuthill Caddesinin köşesinde) çok uğrak birbuluşma yeridir.
Sidney'de o kadar çok turist vardır ki ne yaparsanız yapın onlardan kaçamazsanız. Düzinlerce yurt bir dolu etkinlik düzenlerler. En yalnız turistler bile bir şekilde insanlarla tanışabilirler.
Eğer arkadaşlarınızı ilanlardan bulmayı seven biriyseniz, Sydney Morning Herald'ın arkadaş ilanları köşesini okuyun. Aynı gazetenin yaklaşan etkinlikler listesi sizi sosyal ortamlara sokmaya yeter. Bu etkinlikler, BYO yelkenli turlarından Aborjin Mağara Resimlerini görmek için düzenlenen yürüyüşlere kadar bir dolu sosyal faaliyete katılma fırsatını size sunarlar.