Avustralya'nın stratejik menfaatleri kendi kıtasahanliği ile sinirli değildir. Avustralya'nın mevcut savunma politikasının ana hedefleri şunlardır:
• Avustralya'yı silahlı saldırılara karşı savunma kapasitesini geliştirip korumak.
• Saldırganlığı kıracak bölgesel ve küresel güvenlik çevreleri oluşturmak.
Avustralya diğer ülkeler ile sıkı bir işbirliği kurarak Asya Pasifik bölgesindeki güvenliği geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amacını gerçekleştirmek için de aşağıdakilerden yararlanmaktadır:
• 1996 Sidney Bildirgesiyle tekrar teyit edilen Amerika Birleşik Devletleri ile kurduğu ANZUS ittifakı ilişkişi;
• Avustralya, Malezya, Singapur, Yeni Zellanda ve İngiltere'yi kapsayan Beş Dünya Gücü Savunma Düzenlemeleri;
• Bölgesel güvenlik konularının görüşülmesi amacıyla Asya Pasifik bölgesindeki çoğu ülkeyi biraraya getiren ASEAN Bölgesel Forumu;
• bölgedeki ülkelerin çoğu ile kurmus olduğu çeşitli türlerdeki kalıcı ve çok yönlü savunma ve güvenlik bağlantıları;
• evrensel konular, yasa dışı göç, mülteci yoğunluğu, çevresel bozulma, narkotik ve uluslararası suçlar gibi geniş bir çerçeveye yayılan askerlik dışı konulardaki diyalogları da için alan çift yönlü, bölgesel ve çok yönlü Avustralya güvenlik bağlantılarını genişletmek;
Avustralya'nın savunma hazırlığı ve gücü
Güçlü ve gereken yetiye sahip olan Avustralya Savunma Kuvvetleri (ADF), Avustralya'nın güvenliği için esas teşkil etmektedir. Resmi Savunma Broşürü Savunma 2000: Gelecekteki Savunma Kuvvetlerimiz, Avustralya'nın uzun yıllardir devam etmekte olan savunma politikası üzerine bakanliklar düzeyinde yapılan geniş kapsamlı karar verme sürecinin ürünüdür. Burada, Avustralya'nın stratejik politikasının ana ilkeleri ele alınmakta ve silahlı kuvvetlerinin, askeri stratejisinin ve mevcut olanaklarının değişen rolleri değerlendirilmektedir. Bunların yanısıra bütçe, para-değeri ve idari konulara da yer vermekte ve bilim ve teknoloji konularıyla birlikte endüstrinin rölünü de incelemektedir.
Hükümet, savunma fonları için taban sağlamaya kararlıdır. 2000-01 döneminde, tüm kaynaklardan ayrılan savunma fonu tahminen 18,2 milyar dolar civarındadır. Bütçeden ayrılan fonlar, bir yandan Savunma Kuvvetlerinin askeri yeteneklerini geliştirmeye devam ederken, diğer yandan da Avustralya'ya halihazırda bulunan ve ortaya çıkabilecek çeşitli olaylara kısa süre içerisinde gereken müdahaleyi yapabilme esnekliğini kazandırmayi amaçlamaktadır.
Avustralya, teknolik açıdangelismis bir Savunma Kuvvetini destekleyebilecek kapasitede, kalıcı ve rekabetçi bir savunma sanayii tabanı geliştirmek amacındadır. Avustralya sanayii, gerek yeni olanaklar geliştirme ve teminine yaptığı dolaysız katkılar geresekse ulusal destek tabanındaki rölü nedeniyle, savunma sisteminin hayati önem taşıyan bir parçasıdır. Hükümet'in Avustralya savunma sanayisine yönelik genel hedefi 1998'de yayımlanan Savunma ve Sanayi - Stratejik Politika Bildirisi içerisinde açıklanmıştır.
Avustralya'nın, özellikle savaş sırasında ülke içinde tamir, bakım, tadilat ve temin yapabilmek için desteğe gereksinimi vardır. Ancak, bazı durumlarda, yüksek başlangıç masrafları ve düşük üretim oranları olan yabancı üretim tesislerini kopyalamak yerine ana malzemelerin depolanması daha etkili olmaktadır.
Sanayi ortaklığı projeleri
Avustralya F-111C cephesi hücüm uçakları, kapasitelerini geliştirmek ve hava üstünlüğünü bir 20 yıl daha korumak üzere tasarlanmis büyük tadilatlar ile dijital çaga girmiştir. Uçus bilimi güncellemesi, Avustralya sanayii, Avustralya Savunma Kuvvetleri ve Savunma Bilimi ile Teknoloji Örgütü arasında yapılan yüksek teknoloji ortaklığı sayesinde gerçekleşmiştir.
Avustralya Savunma Bölümü Uydu İletişim Gücü (ADSCC), 2002 yılında firlatilacak olan CWO C1 uydususunun taşıyacagi Savunma birimine ait iletişim yükünü kapsayacaktir. Avustralya sanayii, ADSCC'ye yaşam boyu destek sağlayacak ve yer üssü tesislerinin çoğunu temin edecektir. ADSCC görev yerlerine gönderilmiş kuvvetlerle iletişim olanaklarını büyük ölçüde geliştirecek ve ADF tarafindan oluşturulan yeni komuta, kumanda ve iletişim sistemlerini destekleyecektir.
Savunma ve bilim
Savunma Bilimi ve Teknoloji Örgütü (DSTO), ülkedeki en yenilikçi bilim dehaları ile çalışmaktadır. Örgüt, gelecek teknolojilerinin kullanımıni araştırmakta, yeni savunma güçlerini tanımlamakta ve Avustralya'nın gelecekteki savunma ve güvenlik gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayacak bilim ve teknoloji uygulamaları önermektedir.
DSTO, tüm vücudun nefes almasına olanak sağlayan savaş üniforması ve kişiyi kimyasal ve biolojik tehlikelere karsi koruyan tutusmayi geciktirici takımlar gibi icatlar sayesinde askerlerin fiziksel performanslarını geliştirmis. Bu yenilikler, Asker Savaş Sistemi olarak adlandırilan askeri bir programı desteklemektedir. Program, erlerin bilgisayarli bilgi sistemleri ile desteklenen bir savaş birimi halıne getirilmesi üzerinde yoğunlasarak gelecekteki teknolojilerin kullanımıni tanımlamaktadır. Buna geliştirilmiş gövde zirhi, silahlar, gece görüş ekipmani ve iletişim sistemleri de dahildir.
DSTO su anda, askeri uygulamalarda kullanılmak üzere dünyanın en ileri pilotsuz uçaklarını incelemek amacıyla Birleşik Devletler savunma kuvvetleri ile birlikte çalışmaktadır. Ayrıca patlamamış toprak mayinlarını tespit eden bir algilayici tasarlamis olan bir ortakliğin da üyesidir.
Bir başka proje ise, "akustik gün isiğini" su altındaki nesnelerin tespitinde kullanabilme olanaklarını araştırmaktadır. Buradaki fikir, okyanustaki bir nesne tarafindan yayılan ses dalgalarının algilanması ve gün ışığının dünyayi aydinlatmasına benzer bir mantikla aydinlatilmasıdir. "Akustik bir lens" nesneleri algilayip belirli imgelere dönüstürerek savunma kuvvetlerine düsman faaliyetlerinin yerini belirleme imkanı sağlar. Birleşik Devletler'de araştırmacılar 80 metreye varan uzakliklarda hedefleri tespit edebilmiştir, bu da "akustik gün ışığının" kısa-mesafeli su altı takip sisteminin temelini oluşturabileceğini göstermektedir.
Uluslararası barışı koruma çalışmalarına destek
Avustralya Savunma Kuvvetleri, savaş operasyonlarında yer alip BM ve uluslararası barış koruyucuları ve gözetmenleri olarak görev yaparak dünya barışına bir çok katkıda bulunmuştur.
Avustralya'nın savaş sonrası barışı koruma rölü, 1947'de Birlesmis Milletler'in Avustralya'dan Endonezya'nin Hollanda'ya karsi verdiği bağımsızlık çabasi süresince Endonezya için oluşturulan BM Komisyonuna katılmak üzere dört barış gözetmeni sağlamasını istemesiyle başlamıştır. O zamandan beri Avustralyalı askeri personel, Zimbabve, Sina Yarımadası, Iran, Namibya, Afganistan, Irak, Kamboçya, Ruanda, Somali, Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları da dahil dünyanın bir çok yerinde barışı koruma ve insani yardım operasyonlarında görev almıştır.
Avustralyalı askeri personelin en son olarak gönderildiği yer, Dogu Timor halkı bağımsızlık için oy verdiğinde ortaya çıkan şiddet basvuruları sırasında Dogu Timor olmuştur. Birlesmis Milletler ilk kez Dogu Timor operasyonunda Avustralya'dan çok uluslu bir güç kurup liderliğini üstlenmesini ve bu birliğin en büyük parçasini oluşturmasını istemiştir.
Endozenya Hükümeti'nin mutabakatıyla BM-mandasindaki Uluslararası Dogu Timor Gücü, ya da INTERFET, Eylül 1999'da kurulmuştur. Bu birlikte, diğer 21 koalisyon ortaklarından katılan 4500 personelin yanı sıra 5000 Avustralya Savunma Kuvvetleri personeli yer almıştır. Koalisyon ortakları, Brezilya, İngiltere, Kanada, Danimarka, Mısır, Fiji, Fransa, Almanya, Irlanda, Italya, Ürdün, Kenya, Malezya, Yeni Zellanda, Norveç, Filipinler, Portekiz, Kore Cumhuriyeti, Singapur, Tayland ve Birleşik Devletler'dir.
Daha sonra, INTERFET, BM'in barış koruma rölüne sivil bir yönetim ekleyen Birlesmis Milletler Dogu Timor Geçici Yönetimi (UNTAET) ile değistirilmiştir. Avustralya'nın UNTAET'ye bağlıliği aynı güçle devam etmektedir.
Ayrıca, Avustralya Bougainville'deki Papua Yeni Gine adasındaki tarafsız, bölgesel ve silahsız Barış Izleme Grubu (PMG) yürütmeye de devam etmektedir. PMG, Avustralya Savunma Kuvveti ve Avustralya sivil gözlem grupları ile birlikte çalışan yanında yer alan Yeni Zellanda, Fiji ve Vanuatu personeliyle bögesel güvenlik işbirliğinin harika bir örneği olmuştur. Avustralya'nın Papua Yeni Gine ile olan yardım programlarından aldığı önemli destekle birlikte PMG, barış sürecinin istikrarina çok değerli bir katkıda bulunmaktadır.
Avustralya, 15 Ekim 2000 tarihinde Townsville Barış Anlasması ile Solomon Adalarında kurulan Uluslararası Bariç Izleme Timi'nin (IPMT) basında yer almaya devam etmektedir. IPMT sunlardan olusur: Avustralyalı (Avustralya Savunma Kuvvetlerinin teknolojik desteğiyle) polis ve sivil gözlemciler; Yeni Zellanda, Vanuatu, Tonga ve Cook Adalarından asker, polis ve sivil gözlemciler; ve bir Halk temsilcisi. IPMT'nin bölgedeki varliği, yerli Barış Izleme Konseyinin ve konseye ait sivil ve dini izleme gruplarının faaliyetlerine desteklemektedir.
2001'in ötesi
Hükümet, Avustralya içerisinde savunma ve güvenlik ile ilgili kamu oyu araştırmalarını teşvik etmeyi ve ittifakları ile komsularının Avustralya savunma politikasini anlamalarını sağlamayi amaçlamaktadi.
Savunma 2000: Gelecekteki Gücümüz baslıklı yayın, Avustralya'nın stratejik ortamına ilişkin kapsamlı bir inceleme sunmakta ve Avustralya Savunma Kuvvetlerinin bu yeni yüzyılda ne tip askeri görevleri üstleneceğini tanımlamaktadır.