RESTORANLAR
Avustralya'daki restoranlar hem işletilme şekilleri hem de etnik kokuları açısından son derece çeşitlidirler. Restoran sahibi çiftin yemekleri pişirdiği, servis yaptığı ve parayı aldığı küçük Türk, Yunan, İtalyan ve Vietnam restoranlarının yanında garsonlar hiyerarşisinin hüküm sürdüğü klasik Fransız restoranlarına dek her türden mekan bulunur.
Ucuz bir kafede 8$'a doyabilirsiniz. Ya da aperatifler, ana yemek ve tatlının yer aldığı ikinci sınıf bir restoranda adam başı 18-25$ fiyata iyi bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Büyük şehirlerde Modern Avustralya Mutfağı ya da mod Oz denilen hayal gücü ile pişirilmiş yemeklerin yapıldığı bir çok restoran ortaya çıkmıştır. Bu yerlerde çorba3-5$, starter 5-8$, ana yemek 12-16$ ve tatlı da 5$ fiyata yenilebilir.
Hesapta ek hiç bir vergi ya da garsoniye olmamalıdır ama hafta sonları ve resmi tatillerde personelin tazminatı için ekstradan bir %10 ödeyebilirsiniz. Ucuz yerlerde hem hiç bahşiş bırakılmaz. İkinci sınıf yerlerde %5-10 arası bir bahşiş bırakanlar vardır ama bırakmazsanız da hiç bir problem yoktur. eğer restoran siz hesabı istemek için beklerken çok meşgul görünüyorsa parayı masanın üstüne bırakıp çıkabilirsiniz. Bahşiş bırakmama geleneği ile bir alakası var mı bilmem ama servis her konuda mükemmel değildir. Örneğin garsona aceleniz olduğunu, bir sinemaya yetişeceğiniz söylediğinizde o hemen mutfağa koşmak yerine büyük bir ihtimalle size hangi filme gideceğiniz sorup izlemişse kendi düşüncelerini söyleyecektir.
Eyalet başkentlerinde lezzet ve fiyat açısından düzinelerce seçeceğiniz vardır. Sidney, Melbourne ve büyük ihtimalle diğer büyük merkezler için de yazılmış "Ucuz Yemek" adlı kitaplar bile bulunur. Eğer bu şehirlerde uzun süre kalacaksanız bu kitaplara para yatırın. Büyük şehirlerin dışında ise seçenekler fark edilir bir şekilde azalmaktadır.
Sokaklardaki olağanüstü giysi çeşitliliğine rağmen (belki de bu yüzden) bazı restoranlarda giysi kuralları bulunur. Örneğin bazı restoranlara, eğer altınızda ayakkabı ve çorap yoksa, şortla girmek yasaktır.
Yabancı Kuzinler
Melbourne ve Sidney yemek çeşitliliği şampiyonlarıdırlar. Tıpkı İstanbul'daki gibi bir çok milletin mutfağı burada tadılabilir. Fransa, Yunanistan, İtalya, Türkiye, Japonya, Kamboçya, Peru gibi bir çok ülkenin geleneksel yemeklerini bulmak mümkündür (İstanbul'dan bile iyiymiş aslında). Tayvan yemekleri özellikle popülerdir. Maceracı olmakta fayda vardır ama merak etmeyin Kore köpek kızartması, Singapur çiğ maymun beyni, Japon denizanası turşusu gibi çılgınlıklar daha Avustralya topraklarına ayak basmamışlardır.
Bir çok alışveriş merkezinin zemin katı, bizdeki gibi, bir dolu yiyecek dükkanı ve restoranla doludur. Buralarda hamburgerin yanında bir sürü ilginç ve etnik yemekler bulunabilir. Güzel bir çorba ya da baharatlı bir pilav 5 ya da 6$ tutar. Bir Lübnan iştah açıcısıyla başlayabilir, bir Japon ana yemeği yiyebilir ve bir İtalyan dondurması ve kapuçinosuyla öğününüzü tamamlamak yolunu da seçebilirsiniz.
Fast Food (Hızlı Yemek)
Eğer hızlı bir öğün istiyorsanız büyük şehirlerde hamburgerciler kadar hızlı şuşiciler de yaygındır. Bir çok egzotik gıda çok hızlı bir şekilde müşterilere verilebilmektedir.
KFC ya da McDonalds gibi klasik zincir restoranların yanında hayal gücü katılmış başka zincir restoranlar da vardır. Fast Eddy's Pert ve Melbourne da 24 saat hizmet veren ünlü bir zincir restorandır. Hungry Jack'in da hamburgerleri nefistir.
Snak ve açık hava barlarında domates soslu etli ekmek ya da et pastası 2$'a satılır. Avustralyalılar bunlardan her gün 2 milyon adet mideye indirirler.
"Kendi Yemeğinizi Getirin " Restoranları (BYO)
Avustralya'nın sıra dışı restoranlar geleneğine BYO'lar da katılırlar. Bu şekilde dışarıda yemenin maliyeti önemli ölçüde ucuzlatılmış olmaktadır. Hatta içkilerinizi bile getirebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır ama siz bir BYO'ya girmeden içkilerinizi de getirip getiremeyeceğinizi sormalısınız. Aslında 1960'larda yani BYO'ların ilk çıktıkları dönemlerde insanlar bu restoranlara şişeler dolusu şarap ve viski ile gelirlerdi. Sonraları BYO'lar kendi içkilerini ve şarap koleksiyonlarını satma yolunu benimser oldular. Kendi içkinizi getirdiğinizde şişe açma ücreti olarak 2$ ya da adam başı 1$ gibi ücretler alınmaktadır. Ama şarap üretiminin olduğu bölgelerde bence restoranın size tavsiye edeceği bölge şaraplarını için.
Kafeler
Avustralya şehirlerinde bir kafe patlaması yaşanmaktadır ve Avustralya şehir hayatı bir çok tercihlere hitap eden kafe türlerini barındırmaktadır. Birçokların açık hava masaları, yemekler ya da internet ulaşım bölümleri bulunmaktadır. Bazıları ise belli stilleri yansıtırlar ve oturup geçenleri izlemek için ideal yerlerdir. Kapuçinonun yanı sıra bir çok kahve türünü de buralarda bulabilir hatta tanıyabilirsiniz.