Genel Bakış

Eğitim Sistemi

Çalışma Hayatı

İletişim ve Haberleşme

Para ve Finans

Ulaşım Sistemi

İnsanlar ve Kültür

Vize ve Seyahat

Faydalı Bilgiler

Günlük Hayat

Dil

Eğlence ve Kültür

Toplum ve Halklar

Yemek ve İçecek

Çevre

Eyaletler

Otomobil Kültürü

Otomobil

bowser : petrol pompası
brown bomber : bazı şehirlerde trafik memuru için kullanılır
canary : polis tarafından park halindeki arabalara mekanik kontrol gerektiğini belirtmek için yapıştırılan çıkartma
clicks : kilometre
drop (chuck)a U-ey : U dönüşü yapmak
late model : (yepis)yeni model
long paddock : açık yol 
Moke : bir tür yazlık jip
muffler : gürültü önleyici
nature strip : şehir caddelerindeki cam sınır
people carrier ya da
van with windows : kampçı karavanı
prime mover : traktör
rego : yol vergisi kaydı
run-out :yeni ama ucuz araba
semi : traktörün çektiği römork ya da yük
traffic area : park sınırlamaları olan alan
traffic officer : trafik memuru
ute : iş aracı, örneğin kamyonet

Eğer ilk sürüşünüzü Sidney Havaalanından şehir merkezine yaparsanız Avustralya'da araba kullanmanın yetersiz yollarda motosikletliler tarafından rahatsız edilerek gerçekleştirilen bir savaş olduğunu düşüneceksiniz. Araba kullandığınız alanlar şehir içi bölgelerle sınırlı kalırsa bu görüşünüz pek değişmeyecektir. Avustralya'da İngiltere'de olduğu gibi trafik soldan akar. Son on yılda Avustralya'da karayolları önemli ölçüde geliştirilmiş olsalar da araba yoğunluğunun çok düşük olduğu bu ülkede (ABD büyüklüğünde bir ülke ve sadece 9 milyon araba) Avrupa ya da Amerika'da ile kıyaslanacak kadar otoyolu yatırımını beklemek mantıklı değildir. 850.000 km'lik toplam otoyolun sadece üçte biri şeritlerle ayrılmıştır. Batı Avustralya Sahil Yolu gibi ana arterler bile sadece tek şeritli bir asfalt yol ve kenarlarda geniş toprak boşluklardan oluşur. Bir "otoyol treni"(aşağıda açıklanacaktır) gördüğünüzde bu toprak alana kaçmanız gerekecektir. Bazen de iki lastiğiniz bu toprağa ya da çakıla karşıdan gelen arabalara yol vermek üzere taşacaktır. Otobanlar genellikle şehir çıkışlarında son bulurlar ve pek fazla da değildirler. Bazı otobanlar şehrin içine uyduruk stabilize yollarla bağlanmışlardır. Trafik işaretleri de yetersizdir. 

Bir şehrin etrafına bir çevre yolu döküldüğünde şehrin sakinleri çoğunlukla bu gelişmeyi görmezlikten gelirler. Yol yokmuş gibi üzerinden geçen insanlar ve hayvanlara hazırlıklı olun. Bir çok otoyol sadece iki şeritlidir ama bazılarında ağır taşıtların hızlılara yol vermek üzere kaçabileceği ekstra bir asfalt şeridi vardır. Bir çok kasaba ve köy yolu sadece dört çeker araçlar tarafından zorlanmadan aşılabilir. 

1990'larda Avustralya'da trafik ölümleri had safhadaydı. Sıkı tedbirler ve alkollü araba kullanma konusundaki titiz çalışmalar durumu biraz düzeltmiştir. Böyleyken bile günde ortalama altı ölümle (nüfus baz alındığında) hala yüksek bir ortalama ortadadır. Bir çok gazete trafik kazası ölümleri ile ilgili istatistikler yayınlamaktadırlar. 

Tabi Avustralya'da araba kullanmanın artı noktaları da vardır. Beş arabalık bir konvoyun trafik karmaşası olarak algılandığı yollarda araba kullanmak o kadar da sıkıcı olamaz. Yani şehir harici yollarda trafik çok hafiftir ve araba kullanmak bir zevktir.

Ehliyetler 

Araba kullanırken ehliyetinizi sürekli yanınızda bulundurun. Ulusal ehliyetiniz Avustralya'da üç ay için geçerlidir. Ulusal Trafik Müdürlüğünüz tarafından verilmiş uluslararası ehliyetiniz ise bir yıl geçerlidir. Eğer daha fazla kalırsanız ya da ikametgah için baş vurursanız bir eyalet ehliyeti için baş vurmalısınız. 

Benzin (Yakıt)

Şehirlerde benzinin litresi 70-80 sent (en ucuz Brisbane'de en pahalı Darwin'de) arasıdır. Kırsal alanlarda fiyatlar %10-15 daha pahalıdır. Kırsal kesimlerde ve şehir dışı bölgelerde benzin istasyonlarının 24 saat hizmet vermemesi sizi şaşırtabilir (tipik olarak sabah 7 akşam üstü 6 arası ve cumartesileri de sabah 7'den öğlen 12'ye kadar). Daha uzun süreler açık kalan benzin istasyonları ile ilgili bilgi yerel basından ya da polis merkezlerinden alınabilir. Kırsal kesimlerdeki yollarda genelde sadece bir, anayolların üzerindeki küçük şehirlerde ise bir ya da iki nöbetçi istasyon bulunur. Bazı otomatik makinelere sahip istasyonlar 5 ya da 10 $'lık kağıt paralarla çalışan bu makinelerle kendi kendinize hizmet almanızı sağlarlar. Şehirlerdeki benzin istasyonları ATM ve kredi kartlarını kabul ederler ama şehir dışındaki istasyonlarda bu kartlara fazla güvenmeyin.

Avustralya büyük ölçüde kurşunsuz petrol (ULP) kullanır. Benzin üç çeşittir: bir kurşunlu (süper-97 oktan) ve iki kurşunsuz tip. Kurşunsuz benzin pompaları kurşunlu pompalarından daha küçüktür, böylece karışıklık olması önlenmeye çalışılır. Gene de kurşunlu benzin kullanan bir araca kurşunsuz petrol yükleme olasılığı vardır. Bir çok araba belli bir süre kurşunsuz benzin kullanabildiğinden bu büyük bir felakete yol açmaz. Gene de aslında kurşunlu benzin isteyen aracınıza bir an önce ihtiyacını vermelisiniz. Dizel (motorin)pompaları da karıştırılmaya müsait bir şekilde benzin pompalarının yanında dururlar. Daha fazla ilgi için Avustralya'daki Motorlu Araç Organizasyonlarına danışınız.

Yakıt tüketimi 100 km'de yakılan benzin (litre) oranıdır. Bizde de aynı oranlama olduğundan problem yoktur ama Amerikalılar böyle ölçümlerde galon kullandıklarından onların epey kafası karışmaktadır.

Trafik ve Motorlu Araç Organizasyonları

Her eyalet, Avustralya Otomobil Kurumu (AAA, GPO box 1555, Canberra, ACT 2601;02-6247 7311/www.aaa.asn.au) şemsiyesi altında olmak şartıyla, kendi motorlu araçlar organizasyonuna sahiptir. Avustralya otomobil organizasyonlarından Motoring in Australia adını taşıyan tanıtım kitapçığını edinebilirsiniz. Bu kurumlar ayrıca rotaların ve ucuz konaklama yerlerinin gösterildiği haritalar da yayınlarlar. Detaylar bölgelerin tanıtıldığı bölümlerde her eyalet için verilmiştir.

Rotalar ve Haritalar 

Uzun bir yola çıkmadan önce güvenilir bir harita edinmelisiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi motorlu araç organizasyonları ( bedava ya da maliyetine) iyi haritalar yayınlarlar. Ya da herhangi bir kitapçıdan bir yol haritası satın alabilirsiniz.

bir rota belirlerken ya da birine yol sorarken, yolların çok seyrek olarak numaralarıyla anıldıklarını akılda tutun. Otobanlar daha çok isimleriyle bilinirler. Örneğin Adelaide-Melbourne-Sidney yolu Princess Highway ya da Perth-Broome ylu Northern Highway in Western Australia olarak bilinirler. 

Yön bulurken güneşin günün büyük kısmında güneyde değil de kuzeyde kaldığını unutmayın. O yüzden sağ ve sol taraflara anayönlerden birini atfedeceğiniz zaman bu kuralı unutursanız Türkiye'dekinin tam tersi yönlere gidersiniz.

Yol İşaretleri

Yol işaretleri bazı yerlerde yeterli bazı yerlerde yetersizdir. Ağaçların arkasına gizlenmiş yol işaretlerini görmek için gözlerinizi dört açın. Her beş kilometrede bir, sonraki büyük şehre kaç kilometre kaldığını o şehrin büyük yazılmış ilk harfiyle gösteren tabelalar vardır. Örneğin S25 " Sidney'e 25 kilometre" anlamına gelir. Turistler için özel konulmuş yol işaretleri beşgen ve kahverengidirler. Şehir içlerinde bir çok engeller,perdeler, uyarılar diğer yol işaretlerini tespit etmekte güçlük çıkarırlar.

Avustralya uluslararası uyarı işaretleri kullanma yolunda ilerlemektedir ve bu yüzden bir çok uyarı işareti bizlere tanıdık gelecektir. Ressamlığın sökmediği durumlarda İngilizce olarak yazılmış uyarılara rastlarsınız. Artık Wrong Way ya da Go Back ( Yanlış Şerit, Geri Gidin) gibi uyarı levhalarının ne anlama geldiğini bilecek kadar İngilizceyi kapacaksınız mecburen. Ayrıca asfalt yolun üzerinde de uyarı yazıları bulunur. Bu olay alışıncaya kadar kafanızı karıştırır çünkü sürücü koltuğundan yazıların görünüşü pek de rahat değildir. 

Bazı kavşaklarda "uygun herhangi bir zamanda sola dönün" yazar, bunun anlamı Ankara'daki uygulamayla aynıdır. Yani uygun durumda sola dönüş trafik ışıklarından bağımsızdır. Yayalara çok dikkat edin. Okul çıkışlarına yaklaşırken yanıp sönen sarı uyarı ışıkları göreceksiniz. Ayrıca orada yapılmasına izin verilen maksimum hız da çoğunlukla gösterilmektedir. Çok dikkatli olun.