Banka Hesapları
Amerikan bankaları bölge veya eyalet çapında çalışır. Bir iki farklılığa rağmen Türk bankalarıyla aynı hizmetleri sunarlar. Tipik bir banka Mevduat ve Kredi bankası veya “tasarruf” bankası olarak bilinir. Bireyler cari (“çek”) veya depozito (“tasarruf”) hesabı açabilir, para transferi ve havale yapabilir. Amerikan bankaları genelde döviz bozmaz ama Visa veya Amerikan Ekspres gibi uluslararası bir kredi kartıyla Dolar çekebilir ve bunu hesabınıza kendi paranızla yansıtabilirsiniz. Elbette komisyon yüksek olduğundan bu yolla nakit para çekmek oldukça pahalıya gelir.
Bütün bankaların yerel çalıştığını aklınızda tutmalısınız. Bu demektir ki çoğu mağaza başka bir eyaletteki bankanın verdiği çekleri kabul etmez ve başka eyaletlerde bankalardan çekinizi kırdırmak oldukça zordur. Bu yüzden hesap açtırırken California'daki Bank of America veya New York'taki Chase gibi büyük, sağlam bankalardan birini seçmelisiniz.
Hesap açtırmanın zor bir yanı yoktur. Çoğu bankaya başlangıç için 100, 200 Dolar kadar bir para yatırmanız ve bazı bankalarda hesabınızı korumak için belli bir oranda para bulundurmanız gereklidir. Bu miktarın altına düşerseniz cezalandırılabilirsiniz. Bankacılık işlemlerinden alınan ücretler yıllık 200 Dolar'dan fazla tutar.
Bankada hesap açtırmak için ne gibi kimlik belgelerinin istendiğini öğrenmeniz gerekir. Bazı bankalar sosyal güvenlik numarası ister: eğer orada ikamet ediyorsanız veya çalışma vizeniz varsa Sosyal Güvenlik ofisinden alabilirsiniz. Kredilendirme oranı gerekiyorsa Sears gibi büyük bir mağazada hesap açtırmalısınız. Bu size otomatikman banka tarafından kabul edilecek bir kredilendirme oranı verir.
Ülke çapında Otomatik İşlem Makineleri (ATM'ler) ağı vardır. Çoğu hesap banka kartı verir ve Cirrus ve Plus gibi ağlar ülke çapındadır, bütün eyaletlerde geçer. Büyük şehirlerde yerel ağlar da vardır, örneğin New York Cash Exchange. Bu ağlardan birine üye olan bir bankada hesap açtırmak işinize yarayabilir. Bankalar kendilerinde hesabı olmayan kişilerin ATM'lerinden yaptığı işlemlerden komisyon alır, bu da büyük bankaların birinde hesap açtırmanın faydalarından biridir.
ABD'de çekleri garantileyen kartlar verilmez. Çekte sahtecilik çok yaygındır ve restoranlar ve benzin istasyonları gibi pek çok yer çek kabul etmez. Eğer çekle ödeme yapıyorsanız öğrenci kimliği veya pasaport ve ehliyet ya da kredi kartı gibi iki tane kimlik belgesi göstermeniz istenir. Eğer ehliyetiniz yoksa eyaletten bir kimlik kartı almanız iyi olabilir: ikisini de Motorlu Araçlar Ruhsat Bürosu'ndan alabilirsiniz.
Cari hesabınıza fazla yüklenmeniz tavsiye edilmez. Karşılıksız çekler için 10 ila 25 Dolar ceza verilebilir. Ayrıca çek verildiği yere geri gönderilir ve bu eğer bir mağaza ya da organizasyonsa bir 10 ila 25 Dolar da o ceza kesebilir. Bilerek karşılıksız çek yazan kişiler sahtecilikle itham edilebilir. Çoğu banka hesabı aşan ödemeler yapmanızı engelleyen önlemler alır. Bu da özellikle öğrenciler için çok faydalı olabilir.
Çek koçanları ücretsiz değildir ve bankadan genellikle 20'lik gruplar halinde talep edilmelidir. Bunun ücreti 25 Dolar kadardır. Çeklerinizin üstünde tam adınız, adresiniz ve telefon numaranız olmalıdır. Para çekildikten sonra çekler sahibine iade edilir.
Son olarak, hesap açmadan önce bu kurumun federal olarak sigortalanmış olup olmadığını kontrol edin ki 10.000 Dolar'a kadar olan hesabınız iflas, yolsuzluk veya hırsızlığa karşı emniyette olsun. Sigortalı olan bankaların camlarında özel federal hesap sigortası işaretleri bulunur.
Uluslararası ve İç Para Transferleri
Uluslararası transferin en yaygın yolu elektroniktir, SWIFT sistemiyle. Bu yöntemle transfer anında gerçekleşir ve yedi ila on saatlik zaman farkından dolayı Türk bankaları parayı aynı günün değerinden transfer edebilir. Yani Türkiye'deki bankanızdan para talep ettiğinizde para dolara o zamanki kurdan çevrilir, ertesi günkü kurdan değil. Büyük bankaların bir Türk bankasıyla irtibatlı olma ihtimali daha yüksektir. Türk bankaları parayı yalnızca irtibatlı oldukları bankaya transfer edebilir, para daha sonra eğer gerekirse Amerika'daki başka bir bankaya transfer edilmelidir.
SWIFT sistemi paranın çekildiği bankaya haber verilmesine ve ödeme talimatının anında geri gönderilmesine olanak verir. Bu şekilde sınırsız oranda transfer edilebilir. Para transfer etmenin diğer yolu havale etmektir. Bu, postayla yapılır ve oldukça seyrek görülür.
İç para transferleri. Bunlar ülkedeki bankalar arasında elektronik transfer (SWIFT veya CHIPS sistemi) yoluyla yapılabilir. Mesafeye göre masrafı 10 ila 20 Dolar olabilir.
Diğer Bankacılık Hizmetleri
ABD bankaları döviz bozdurmak gibi bazı istisnalar dışında Avrupa'daki bankalarla aynı hizmetleri verir. ABD bankaları ayrıca Türk bankaları gibi ipotek ayarlar ve düşük faizli kredi verir. Eğer bir banka bu hizmetleri veriyorsa ona tasarruf bankası denir. Yüksek faizli krediler pek çok Amerikan bankasından alınabilir. Bunların geri ödeme süresi iki ila beş yıldır ve bu satırlar yazıldığı sırada %3.5 ila %4 arasında faiz oranlarına sahiptir.
ABD'deki tasarruf bankaları ticari müşterilere hitap etmez: hemen hemen tamamen bireysel bankalardır. İşletmelerle ticari bankalar çalışır.
Para Birimi
ABD'nin para birimi Dolar'dır ($) ve bu da 100 sente bölünür. Kağıt paralar 1, 2, 5, 10, 20, 50 ve 100 Dolar'lıktır. Dolar'ın Türk Lirası'na göre değeri değişmektedir ve değerini para piyasaları belirler.